Hat hely, ahova virágzás alatt érdemes elmenni

Összeállításunkból természetesen nem maradhattak ki a berkenyei vérszilvafák, de most mutatunk még néhány olyan helyszínt, ahol leesik az állad a virágpompától.

Szerző:
TM
Pilisi Parkerdő Zrt.
Fotó:
123RF.com
wikimedia
pixabay.com
parkerdo.hu
2022. április 11.

Összeállításunkból természetesen nem maradhattak ki a berkenyei vérszilvafák, de most mutatunk még néhány olyan helyszínt, ahol leesik az állad a virágpompától.

1. Kámoni Arborétum

A Szombathelyen lévő Kámoni Arborétumban tavaszi érdekességekben nincs hiány: áprilisban nyílnak és csodás színekben pompáznak a liliomfák, az aranyvesszők, a törpe orgonák és a húsos somok. A japán juharból is közel 70 fajta fellehető ott, amelyek minden évszakban mutatósak. Ezen kívül szirmaikat bontják a havasszépének is nevezett rododendronok. Igaz, azok csúcsvirágzása leginkább április végén, május körül várható, azonban már most pazar látványt nyújtanak. A színpompás virágok mellett az arborétum további különlegességei a látványos tórendszer, a sziklakert és a Gyöngyös-patakon kialakított vízesés. A nagyjából 5 kilométernyi kavicsos sétautat bejárva több mint 3500 taxonnal találkozhat a látogató.


2. Nemzeti Botanikus Kert

Budapesttől körülbelül fél órára található vácrátóti botanikus kert igazán változatos növénygyűjteménnyel rendelkezik: 27 hektáron 13 000 fajt őriz. Így minden hónapban találunk itt bőven látványosságot. Áprilisban nyílik a rózsakert éke, a jülan liliomfa. Nagy fehér virágai már önmagukban is szemet gyönyörködtetőek, édeskés illatuk pedig messziről jelzik jelenlétüket. A rendszertani gyűjteményben és a kert más pontján is pompáznak ilyenkor nárciszok, de az élénksárgán viruló aranyvesszőt is megcsodálhatjuk. Az Örökzöld-szigeten lombfakadáskor különösen szépek a babiloni fűzek, hosszú, gyakran földet érő, csüngő ágaikkal.


3. Szegedi Füvészkert

A Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje Újszegeden, a város déli részén terül el mintegy 17 hektáron. A kert részein különböző tematika szerint rendezték össze a növényeket, van például nyitvatermő-gyűjtemény, gyógynövény- és fűszerkert, rózsakert, trópusi lepkekert, sásliliomos és levendulás is. A 2014-ben a tó körül kialakított japánkertben sétaösvényeken barangolva, fahidakon átkelve lehet megcsodálni a bambuszokat, cseresznyefákat, nőszirmokat, a tavon lévő szigetre besétálva pedig japán juharok, rododendronok, azáleák között találja magát a látogató.

Áprilisban még elkaphatjuk a tulipánok, a nárciszok és a cseresznyefák virágzását, de a magnóliák, vagy ismertebb néven a liliomfák is szépen virulnak. Közülük a hófehér virágú fűzlevelű liliomfa, a lila színű, kellemes citromos illatú nagyvirágú liliomfa és a fehér virágú kóbusi liliomfa virágba borult példányaival is találkozhatnak az érdeklődők.


4. Szarvasi Arborétum

A Pepi-kertnek is becézett arborétum 82 hektáros gyűjteményében - amelyből 65 hektár nyitva áll a látogatók előtt - Alaszkától Mexikóig, a Himalájától Afrikáig, közel 1600 fa- és cserjefaj, fajta, változat található, ebből 1200 a lomblevelűek száma, és kb. 250 lágyszárú növényfaj is él itt. Számos növényritkaság mellett ilyenkor örülhetnek a látogatók a tulipánok sokszínűségének és a fürtös gyöngyike bájos, kékeslila virágjának is.

Ha beteltünk az arborétum növénycsodáival és gazdag állatvilágával (nehéz lesz), akkor Pepi gróf Varázstanyájában egy interaktív kiállításon nemcsak a Bolza család és az arborétum történetével ismerkedhetünk meg, de a Pepi-kert élővilágáról is számtalan érdekességet megtudhatunk. Külön program lehet az üvegház - ahol a kaktuszok mellett teknősök is élnek, és egy ásványkiállítást is berendeztek -, illetve a Titkok kertje meglátogatása. Ez utóbbi nem más, mint egy szabadulós játék, ahol logikai és ügyességi feladatok megoldása révén megfejthetjük az elvarázsolt kert titkát. A Pepi-kertben jelenleg a kilátó felújítása zajlik, ezért ezt a területet ki kell hagyniuk a látogatóknak.


5. Vérszilvafák Berkenyén

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a 2022-es év Insta-sztárjai a berkenyei szilvafák. A rózsaszínben pompázó fasor a Nógrád megyei településre vezető utat dísziti, ráadásul a fák között még aranyesők is sárgállanak. A helyszín annyira mutatós, hogy mi sem tudtuk kihagyni. A vérszilvafákat a 2010-es években ültették, és azóta egyre népszerűbbek a fotósok körében. A vérszilvafa egyébként egy díszfa, ami mutatós és terjedelmes, gömb alakú lombkoronával büszkélkedhet. 4-8 méteresre nő meg. Virágai - ahogy most is - általában április elején bontanak szirmot.

Ha szeretnéd megcsodálni a látványt, ne habozz, mert a virágzás mindössze néhány napig tart. És ha már ott vagy, mindenképpen nézz szét az idilli kis börzsönyi zsákfalu környékén, ahol megcsodálhatod többek között a Hosszú-bérc Magas-Börzsönyre és Nógrádra nyíló panorámáját, vagy tehetsz egy sétát a Hársas-tó körül.


6. Erdőn, mezőn nyíló vadvirágok

A hosszú tél után hirtelen berobbant tavaszi időben virágszőnyeg borítja az erdőket. De milyen fajokkal találkozhatunk ilyenkor? Tömegesen nyílnak a csillagvirágok, amelyek főként a folyó menti ligeterdőkben és az üde, jó vízellátottságú területeken virítanak. Különlegesen szép védett növényünk a pirosló hunyor, ami jellemzően az Északi-középhegységben előforduló faj, de a Pilisben és a Visegrádi-hegységben is fellelhető. Rokonai között igen érdekes, zöld virágszirmú fajokat is találunk, s számos kertészeti változata is létezik, ezek a szabadon beszerezhetők, de az erdőben található példányokat kímélni kell! Ne feledjük, hogy a védett területeken egyetlen növényt sem szabad gyűjtenünk! Különösen igaz ez az önmagukban is védett fajokra. A tavaszi virágokat egyébként sem érdemes letépni, mert nagyon rövid idő alatt, legtöbbször már az erdőszélre érve elhervadnak.

Legtöbbször a tölgyesek alját színesítik a keltikék. Két fajuk közül az odvas keltike föld alatti üreges gumójáról, míg az ujjas keltike leveleinek alakjáról kapta a nevét. Lila, rózsaszínbe hajló, vagy fehér virágaik erősen illatoznak.

A védett növényeink egyik legszebbje a leánykökörcsin. Erdei tisztások, bokros erdőszélek ritka virága, de ahol megjelenik, ott nagyobb csoportokban is előfordul. Rokona, a fekete kökörcsin, még ritkább. Semmiképpen se szedjük le, viszont gyönyörű fotókat lehet róla készíteni!

Teljes virágszőnyeget alkot a salátaboglárka, de az ibolya is képes erre. Ez utóbbi főleg a napos tisztásokat, erdőszéleket borítja, és illata már messziről érezhető. A tavaszi lombfakadással egy időben virágzik a madárcseresznye, aminek fehér virágai messzire ellátszanak a tavaszi erdőben. A kilátókról körbetekintve ilyenkor akár egyesével megszámolható, hogy hány cseresznyefa van a környéken. Nem csak a fű között, lábaink alatt bújnak meg apró szépségek, egyes gyümölcsfák is nagyban virágoznak, például a som, a kökény, a ringlófélék, a cseresznyék és a mandula.

Áprilisban a mocsári gólyahír sárgára festi a láp- és mocsárréteket. Nincs ez másként a Turjánvidéken sem. Aki ilyenkor ellátogat a Kosbor tanösvényre, tömegesen láthatja e kedves sárga virágokat. A mocsári gólyahírnek több népi neve is van, egyik a beszédes libadöglesztő. Hát ez a virág bizony nem tartozik a most oly divatos ehető virágok közé, mert mérgező. Nem úgy, mint a hozzá hasonló salátaboglárka, amellyel ezért nem érdemes összekeverni. Április közepén a jósvafői Szőlő-hegyen pedig a tavaszi hérics pompázó virágait csodálhatjuk meg.

Cikkajánló