Öt hónapig szünetel a tavi viharjelzés

Legnagyobb tavainkon október 31-ig tart a viharjelzési szezon, majd öthónapos szünetet követően jövő év április elsején indul újra.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Burger Barna
Forrás:
Országos Meteorológiai Szolgálat
2022. november 4.

Legnagyobb tavainkon október 31-ig tart a viharjelzési szezon, majd öthónapos szünetet követően jövő év április elsején indul újra.

Az Országos Meteorológia Szolgálat (OMSZ) a Balaton mellett a Velencei-tavon és a Tisza-tavon is működtet vihar-előrejelző szolgálatot a viharjelzési szezon ideje alatt.

A 2022. évi viharjelzési szezonban öt erős vihar (90 km/h szélsebességet elérő, vagy meghaladó szélsebesség) érte el a Balatont és térségét – írja az OMSZ honlapján. A keszthelyi medencében elhelyezett műszer mérte a szezon legerősebb viharát 107 km/h-val, mely június nyolcadikán vonult át egy szupercellás zivatar kíséretében. A parti állomások közül a balatonőszödi mérte a legerősebb szelet, 104 km/h-t, amely július elsején egy hidegfront átvonulása nyomán jött létre.

Tudtad?

A Balatonon 1934-től indult el a viharjelzés és a vízimentő-szolgálat. Akkoriban még jelzőrakétákat és viharjelző kosarat használtak. Előbbinél a sárga az erős szelet, a piros a viharosat jelezte, utóbbinál azt kellett figyelni, fent van-e vagy sem - ha igen, számítani lehetett a viharra. A siófoki viharjelző központot 1956-ban építették fel. Az Országos Meteorológiai Szolgálathoz tartozó Siófoki Viharjelző Obszervatórium nemcsak a Balatonért felel, a Velencei-tóra és a Tisza-tóra vonatkozó viharjelzésekhez kapcsolódó munkából is kiveszi a részét.

Cikkajánló