Túraajánlat

Hűs szurdokok forró napokra - 2. rész

Sokféle bakancslista létezik. Van tavas, hegyes, vízeséses, mi most egy szurdokoshoz ajánlunk ismert és kevésbé ismert magyarországi célpontokat, amiket egyszer mindenkinek be kell járnia.

Szerző:
Joó Annamária
Fotó:
TM
2020. június 14.

Sokféle bakancslista létezik. Van tavas, hegyes, vízeséses, mi most egy szurdokoshoz ajánlunk ismert és kevésbé ismert magyarországi célpontokat, amiket egyszer mindenkinek be kell járnia.

1. Burok-völgy, Keleti-Bakony

A Keleti-Bakony népszerű túracélpontja a Tési-fennsíkon elhelyezkedő Burok-völgy, amelynek közel 12 kilométeres főága Bakonykúti és Királyszállás között vezet. A völgyben túrázni nem éppen vasárnapi séta, de pont ez adja az izgalmat és az élményt. A dús aljnövényzet nem könnyíti meg a haladást, az ösvényen keresztbe dőlt fákon való átmászás és/vagy az alattuk történő átbújás jó izomerősítőnek bizonyulhat.

Cserébe viszont gyönyörű vidéken, hatalmas fák árnyékában, emberi beavatkozásoktól viszonylag mentes, védett természeti területen kirándulhatunk. Számos mellékága közül a Bükkös-árok a legnagyobb, amelyet szintén ajánlott felkeresnie annak, aki a kalandos túrázás híve. Állandó vízfolyással nem találkozhatunk a völgyben, viszont annál több barlangot fedezhetünk fel a környéken.

Megközelítés
Bakonykútit az Országos Kéktúra jelzésén kell elhagyni észak felé haladva. A Burok-völgyben a piros turistajelzést követjük az Isztimér-Királyszállásra vezető útig. A terep a kidőlt fák miatt néhol nehezen járható, ezért inkább felkészült túrázóknak ajánljuk.

2. Kőszikla-szurdok, Zalaapáti-hát

Nagykanizsától mintegy 10 kilométerre északkeletre, a Zalai-dombság keleti részén fekszik Nagybakónak. A település közelében pedig egy figyelemre méltó természeti képződmény, a helyiek által „kicikla”-ként emlegetett Kőszikla-szurdok található. A homokkőbe vájódott, érdekes formájú sziklafalak már önmagukban is szokatlan látványt nyújtanak.

A szurdok nevezetessége a könnyező fal, amelyen csapadékos időjárás után ritka jelenséget figyelhetünk meg: a falból keskeny sávokban szivárog a víz. Különleges mikroklímájának köszönhetően számos értékes növénynek ad otthont, találunk itt lónyelvű csodabogyót és a sziklákon nagy telepekben tenyésző májmohát is.

Az egyre mélyülő homokkőszurdokban tanösvény vezet végig, amelynek végén vaslétrákon juthatunk ki a szorosból.

Nagybakónak közelében kiváló piknikezőhely a Források völgye, ahol az Árpád- és Eszperantó-forrásnál finom ivóvíz, padok, asztalok, tűzrakó helyek várják a kirándulókat.

Megközelítés
Nagybakónak irányából a kék sáv jelzésen. A tájékozódást a 6-7 kilométer hosszú tanösvény mellett a létrák is segítik.

Túratipp
Útvonal: Nagybakónak (K) - Források völgye (K∆) - Kőszikla-szurdok - Homokkő-formációk (K, K+) - Csibiti-völgy (K+) - Illír bükkösök - Csibiti-tó (K+, K, Z) -Nagybakónak. Táv: 8 km. Szint: 340 m. Időtartam: 3-4 óra. Átlagos edzettség mellett könnyen teljesíthető a túra.

3. Remete-szurdok, Budai-hegység

A budai hegyvidék északnyugati részén Budapest-Máriaremete és Remeteszőlős között húzódik a fővárosiak egyik kedvelt kirándulóhelye, a Remete-szurdok. A völgyön keresztülvezető, kövekkel, kisebb-nagyobb sziklákkal tarkított erdei út – amely egyben tanösvény is – mellett az Ördög-árok patak folyik. Esős időben, amikor a patak vízhozama megnövekszik, kicsit több izgalomra számíthatunk, mint nyáron, amikor alig csörgedezik, avagy éppen kiszárad.

A könnyű terepnek köszönhetően kiváló úti cél családi kirándulásokhoz, ugyanakkor földtani, természeti értékekben is igen gazdag a szurdok. Közel 20, karsztvizek által formált barlang és üreg rejlik itt, köztük a Remete-barlang, amely bronzkori, vaskori és római kori régészeti leleteiről híres. A szurdokvölgyet 1974-ben védetté nyilvánították, majd 1978-ban a Budai Tájvédelmi Körzethez csatolták fokozottan védett természetvédelmi területként.

Megközelítés
A Remete-szurdokon átvezet az Országos Kéktúra (OKT) és a Mária-út nyomvonala is. Leggyorsabban Budapest-Máriaremete kegytemplomától, az OKT-n juthatunk el a szurdokba.

Túratipp
Útvonal: Budapest-Máriaremete - Remete-szurdok (K) - Remete-barlang (K+, K körút) -Hosszú-erdő-hegy (K körút) - Remete-szurdok bejárata (K) - Budapest-Máriaremete. Táv: 4,8 km. Szint: 210 m. Időtartam: 1,5 óra. Gyerekekkel is könnyen teljesíthető.

4. Csondró-völgy, Bükk

Aki látványos és kellően átmozgató, kalandos túrára vágyik, az ki ne hagyja a Bükk hegység egyik kevésbé ismert, ám annál vadregényesebb szurdokát, a Csondró-patak völgyét, amely a Mályinka és Miskolc-Szentlélek közötti Kohász úton található.

Mészkősziklák a patakmederben; vízesések lépcsősorán átbucskázó vízfolyás; a szűk völgyben egyszer a parton, máskor a vízben haladó turistaút; sziklaösszeomlások és bedőlt, öles fák.

Igazi akadálypálya, tele kihívásokkal, ahol bizony elkél az ügyesség és az elővigyázatosság, de nem megoldhatatlan a feladat a gyakorlatlanabb túrázónak sem.

Emellett látványban simán pályázhat a „Magyarország legszebb szurdoka” címre. Az Ámor-forrás közelében egy meredek erdei ösvényen felkapaszkodva érhetjük el a barlangszállásként is funkcionáló Odvas-kői-sziklaüreget, amelyet mindenképpen érdemes megnézni, ha erre járunk.

Megközelítés
A legegyszerűbben Mályinka felől, a kék kereszt jelzésen érhetjük el a Csondró-völgyet.

Túratipp
Útvonal: Mályinka (K+) - Odvas-kői-sziklaüreg - Csondró-patak völgye - Mária-forrás - Látó-kövek (K) - Miskolc-Szentlélek - Miskolc-Ómassa. Táv: 8,3 km; Szint: 280 m. Időtartam: 3-4 óra.

5. Csörgő-szurdok, Mátra

A Mátra nyugati szegletében, Pásztó-Mátrakeresztes és Mátraszentimre között bújik meg a Csörgő-patak völgyének romantikus szurdoka. A néphiedelem szerint a patak onnan kapta a nevét, hogy áradáskor a vízsodrással elragadott kövek egymáshoz ütődve csörgő hangot hallatnak. Nyáron, alacsonyabb vízállásnál, nem valószínű, hogy meghalljuk e csörgést, de csörgedezésre azért van esélyünk. Ráadásul sajátos mikroklímájának köszönhetően a szurdokban az átlagosnál néhány fokkal mindig hűvösebb van, ami igazán jól jön a kánikulában.

Nagy erénye a mérete és az arányossága, hogy a természet szeszélye folytán pont elegendő mohával borított kő, patakátkelés, bedőlt fatörzs sorakozik a mederben, s van benne fény, árnyék meg lombokon árszűrődő fénypászma, amelyek így együttesen csak még izgalmasabbá teszik az amúgy is hangulatos útvonalat.

Megközelítés
Pásztó-Mátrakeresztestől a piros sávval jelzett turistaút vezet a természeti képződményig.

Túratipp
Útvonal: Pásztó-Mátrakeresztes (P) - Csörgő-szurdok - (P, Z jelzés) - Vándor-forrás (PΊ leágazása) - Csörgő-lyuk (P+) - Ágasvári turistaház (Z) - Két vár köze - Kosik-tanya (Pâ–Ą) - Pásztó-Mátrakeresztes. Táv: 10 km. Szint: 400 m. Időtartam: kb. 2,5 óra.

A cikk megjelent a Turista Magazin 2016. júliusi számában.

A KORÁBBI MAGAZINOKAT ITT LEHET MEGRENDELNI.


Cikkajánló