Óvatosságra intik a túrázókat a vaddisznók miatt

Megkezdődött a vaddisznók ellési időszaka, amikor a kocák féltő gonddal óvják kismalacaikat, és az átlagosnál hevesebben reagálnak, ha vélt vagy valós veszélyt észlelnek a közelükben. Épp ezért ebben az időszakban fokozott óvatossággal járjuk az erdőt.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2021. március 1.

Megkezdődött a vaddisznók ellési időszaka, amikor a kocák féltő gonddal óvják kismalacaikat, és az átlagosnál hevesebben reagálnak, ha vélt vagy valós veszélyt észlelnek a közelükben. Épp ezért ebben az időszakban fokozott óvatossággal járjuk az erdőt.

Bár a vaddisznók, mint minden vadon élő állat, kerülik az embert, előfordulhat olyan szituáció, amikor beléjük botlunk az erdőben. A vaddisznók márciusban kezdődő ellési időszakában különösen óvatosnak kell lennünk, mert ilyenkor a kocák – malacaikat féltve – az átlagosnál agresszívabban reagálhatnak. Az Agrárminisztérium épp ezért arra kéri a túrázókat, hogy ebben az időszakban különösen figyeljenek. Ne térjenek le a turistautakról, a kutyát pórázon sétáltassák és sötétedés előtt hagyják el az erdőt!

Hogy hogyan viselkedjünk ilyenkor az erdőben, arról a Budakeszi Vadaspark írt közösségi oldalán.„Ha valaki csörtetést hall, meg kell állni és várni addig, amíg a zörej elhalkul. Ha valaki anyakocával és malacaival találkozik, különösen legyen óvatos. Hátráljon és lehetőség szerint sétáljon el, hogy a konda békésen elszaladjon.”

Ha az autónk előtt szalad át egy vaddisznó, számítsunk arra, hogy ott ahol egy van, lesz több is. Tartsuk be a sebességi korlátozásokat és vegyük komolyan a vadjelző táblákat.

A vaddisznók a decemberi párzási időszak után tél végétől kezdik világra hozni utódaikat. A kocák fialás előtt külön vonulnak a kondától és az erdő egy sűrű, bozótos részén egy 1,5-2 méter átmérőjű gödröt kaparnak ki maguknak és születendő malacaiknak. Ezért is fontos, hogy ne térjünk le a kijelölt turistautakról, hogy még véletlenül se akadjunk rá egy ilyen "vaddisznó vacokra". De ha mégis, ne próbáljuk elijeszteni az állatokat, mert azt támadásnak veszik.

A vaddisznók általában 4-8 csíkos kismalacot fialnak, amelyek aztán saját anyjukkal és más anyakocákkal és malacokkal élnek egy kondában. A fiatalok gyorsan ivarérettek lesznek, a nőstények ideális esetben 10 hónapos korukban már szaporodni képesek.

A vaddisznók jelenlétéről a lábnyomaik és a túrásaik mellett a dagonyák közelében található, vakarózásra használt fák is árulkodnak. Ha derékmagasságig sáros és lekopott törzsű fát látunk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy itt vaddisznók jártak.

Cikkajánló