Patkó Bandi fája

Tragikus sors jutott a hatalmas kocsányos tölgynek, a Barcs külterületén álló Patkó Bandi fájának.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Zerind / Wikipedia
2022. március 4.

Tragikus sors jutott a hatalmas kocsányos tölgynek, a Barcs külterületén álló Patkó Bandi fájának.

Az egyik legnagyobb fa volt Somogy megyében, de nagy részét elemésztette a tűz 2019 augusztusában. A törzsébe ugyanis állítólag egy mécsest helyeztek, így belülről kiégett. Az oltás 23 órán keresztül tartott, tízen dolgoztak rajta, végül csonkolni kellett a fát. A tűzoltóknak nemcsak a fa méretei miatt volt nehéz dolguk, de a fa odvában lódarazsak is fészkeltek. A tölgy nem pusztult el teljesen, törzse most is ott áll a 6-os főút mellett, Barcs és Darány között.

A fa a legendás betyárról kapta a nevét, aki a mendemonda szerint ehhez a fához kötötte ki a lovát, amíg a szemközt lévő Rigóczi csárdában mulatozott. Egy másik legenda felveti, hogy Bandi a fa üregében rejtette el a zsákmányát, míg létezik olyan szóbeszéd is, amely szerint a csárdába járó csirkefogók az ablakból a tölgyre lőttek célba.

A fa 1942 óta védett a közeli, lant alakú feketefenyővel és a Rigóc-patak középső szakaszával együtt.

A 300-400 éves tölgy törzskerülete 2015-ben 700 cm volt.


Márciusban van az erdők világnapja, ennek alkalmából a hónap folyamán mindennap bemutatunk nektek egy szép és érdekes fát Magyarország területéről. Holnap jön a következő! Az eddigieket itt találod.

Cikkajánló