Pécsi futókkal készül Szücs Tamás az Ibn Szína-csúcsra

A pécsi Szücs Tamás augusztusban immár másodszor vág neki a belső-ázsiai Kirgizisztánban magasodó 7134 méter magas Ibn Szína-csúcs meghódításának, a felkészülésben ezúttal a futni szeretők is segíthetnek a hegymászónak a Misina-futás teljesítésével.

Szerző:
forrás: Pécsi Sport Nonprofit Zrt.
Fotó:
Szücs Tamás
Nihongarden
2014. június 2.

A pécsi Szücs Tamás augusztusban immár másodszor vág neki a belső-ázsiai Kirgizisztánban magasodó 7134 méter magas Ibn Szína-csúcs meghódításának, a felkészülésben ezúttal a futni szeretők is segíthetnek a hegymászónak a Misina-futás teljesítésével.

 

Ibn Szína (Avicenna)
Abu Ali al-Huszajn bin Abdallah ibn Szína (perzsául Ř§Ř¨ŮˆŘšŮ„Ů‰ سينا Abu Ali Szína, arabul: ŘŁŘ¨Ůˆ ؚلي الحسين بن ؚبد الله بن سينا; latinosított neve Avicenna, 980-1037) perzsa származású orvos, filozófus és tudós, a középkori muszlim gondolkodás egyik legnagyobb alakja. Egyike volt a leghíresebb muszlim orvosoknak. A gennyes sebek kezelésére például gombatenyészetet használt, ami a ma ismert antibiotikum orvosságok elődje volt.

  Az Ibn Szína, vagy ahogy a kirgizek még mindig nevezik, a Lenin-csúcs 7134 méter magasra emelkedik a Pamír hegységben. Egyike a volt Szovjetunió öt hétezres csúcsának, amelyek megmászásával a szakmában megtisztelő "Hópárduc" címet lehet elnyerni. A legkönnyebben megmászható hétezresnek tartva sokan választják célul.

 

Szücs Tamás immár tíz éve mássza a magasabbnál magasabb hegyeket, idén azonban valami különleges felkészülésre vágyott, amelybe a pécsieket is szeretné bevonni.

 

 

A Lennin csúcs Kirgizisztán felől

 

- Azt gondoltam, hogy olyan programot kellene életre hívni, amelyet biztosan nem tudok egyedül teljesíteni, így mások is csatlakozhatnak hozzám. A Misina-futás célja az expedíció indulásáig egy olyan futóközösség létrehozása, amely 100 nap alatt közösen teljesít 7134 kilométert. A Széchenyi térről a Misina-tetőig tartó 3,7 kilométeres távot akár futva, vagy gyalogosan is megteheti bárki. A teljesítés nincs időhöz kötve, aki szeretné, akár mindennap lefuthatja a távot, de egyetlen futással is közelebb kerülünk a közös célhoz. A Misina-futás facebook-oldalán egy bejegyzésben közzétett, az útvonalról készített GPS-alapú térkép, fotó vagy videó segítségével mindenki igazolhatja a teljesítést, ezzel hozzájárulva a Misina-futás sikeréhez. A programmal szeretném a hegymászás és a természetjárás népszerűsítése mellett felhívni a figyelmet a sportos és egészséges életmód fontosságára is - mondta Szücs Tamás, hozzátéve, hogy aki többször is teljesíti a Misina-futást, az amellett, hogy tesz a saját egészségéért, még jutalomtárgyakkal is gazdagodhat. Aki ötször lefutja a 350 méter szintkülönbségű távot, egy kitűzőt vihet haza, a tízszer teljesítők emléklapot kapnak, aki hússzor ér fel a Misinára, büszkén viselheti a Misina-futás pólóját, ötven futásért baseball sapka, százért pedig névre szóló ajándéktárgy jár. A jutalomtárgyak azonban önköltségesek, az indulóknak meg kell vásárolniuk az ajándékokat, ezzel a vásárlással azonban támogatják a Lenin-csúcs 2014-es expedícióját.

 

 

A teljesítők továbbá elkészíthetnek egy imazászlót is, ehhez csak egy darab vászonra, ruhadarabra van szükség, amelyre mindenki a saját üzenetét írhatja, amelyet az expedíció magával visz a Ibn Szína-csúcsra.

 

A hegymászó hétvégente gyalogtúrákat is szervez, amelyre családok jelentkezését is várja. A kirándulások alkalmával az érdeklődők megismerkedhetnek a felszerelésekkel, részt vehetnek játékos tornagyakorlatokon, de akár közös bográcsozással is zárhatják a túrákat.

 

- A célom igen egyszerű: az expedíció indulásáig mindennap szeretnék tenni valamit a leghatékonyabb felkészülés érdekében. Rengeteg futás és teljesítménytúra szerepel a programban, amelyre minél több, az egészségéért tenni kívánó pécsire lesz szükségem - foglalta össze az Ibn Szína-csúcs eléréséhez szükséges teendőket Szücs Tamás.

Cikkajánló