Pótmama neveli a vadaspark legkisebb malacát

Mint arról néhány héttel ezelőtt beszámoltunk, három kis vadmalacka született a Budakeszi Vadasparkban. Eleinte mindhárman egészségesek és virgoncak voltak, most azonban az egyiküket el kellett választani a kondától.

Szerző:
Budakeszi Vadaspark
Fotó:
Budakeszi Vadaspark
2016. április 12.

Mint arról néhány héttel ezelőtt beszámoltunk, három kis vadmalacka született a Budakeszi Vadasparkban. Eleinte mindhárman egészségesek és virgoncak voltak, most azonban az egyiküket el kellett választani a kondától.

A vadaspark munkatársai azt vették észre - és ezt a látogatók is jelezték -, hogy az egyik kismalac hiába szopizik lelkesen „ebédidőben”, mégsem fejlődik olyan ütemben, ahogy a másik két testvére. A vaddisznók születésükkor kicsi, hegyes fogacskával jönnek a világra, ezeket legfőképpen akkor használják (harapásra), amikor a legjobb csecsért megy a harc. Születésük után nem sokkal ugyanis úgynevezett „csecshűség” alakul ki, vagyis a legerősebb malac a jobban tejelő csecset harcolja ki magának, míg a többieknek marad a többi, gyengébben tejelő. Ez a kismalac az utolsó volt a sorban, és a vadaspark munkatársai azt gondolják, hogy ez lehetett az egyik oka az alulfejlődésének.

 


Amikor már kezdett aggasztóvá válni a helyzet, úgy döntöttek, hogy kiveszik a többiek közül a malackát, és megpróbálják felnevelni, hiszen csak így van esélye a túlélésre. Amikor az egyik állatgondozó kézbe vette a malacot, akkor derült fény a fő problémára, mégpedig arra, hogy a kismalacnak csúnya köldöksérve van, ami valószínűleg egy rosszabb mozdulat vagy vadabb játék közben alakulhatott ki.

 


A kismalacra így műtét vár, addig pedig a gondozó átalakult „pótanyává”, és háromóránként langyos kecsketejjel cumiztatja a kis sérültet, aki egyébként köszöni szépen, a körülményekhez képest nagyszerűen érzi magát. Az új helyzetet minden gond nélkül elfogadta, a cumisüvegből pillanatok alatt megtanult enni, és boldogan röfögve élvezi a kényeztetést, illetve a hátvakarást, amit rendszeres időközönként meg is kap a gondozójától. Ha a műtét után megerősödik, szeretnék visszaszoktatni a kondához.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Három kismalaccal gazdagodott a vadaspark

A vadaspark is kiveszi a részét a kuvikvédelemből
Sakálvokál, mosómedvék és mesebeli rókák - Vadaspark-látogatás Budakeszin
Megújult a Budakeszi Vadaspark emblematikus bejárata

 

Cikkajánló