Profi tippek kezdő terepfutóknak

Úgy határoztál, hogy kipróbálod a terepfutást? Akkor bizony jól döntöttél. Mert nincs ennél szebb és természethez közelebb álló sport a világon. Nincs két egyforma lépés, két ugyanolyan pillanat. Igazodni kell az állandóan változó körülményekhez úgy, hogy közben haladsz a távon. A terepfutás folyamatos alkalmazkodás. Lássuk, mire kell figyelned kezdő terepfutóként!

Szerző:
Németh Csaba
Fotó:
Shutterstock
2019. október 3.

Úgy határoztál, hogy kipróbálod a terepfutást? Akkor bizony jól döntöttél. Mert nincs ennél szebb és természethez közelebb álló sport a világon. Nincs két egyforma lépés, két ugyanolyan pillanat. Igazodni kell az állandóan változó körülményekhez úgy, hogy közben haladsz a távon. A terepfutás folyamatos alkalmazkodás. Lássuk, mire kell figyelned kezdő terepfutóként!

Először is barátkozz meg a „fokozatosan” és „rendszeresen” fogalmakkal. Csak óvatosan tágítsd a mozgásra szánt időkeretet, legyél türelmes. A természetet figyelve hamar megérted majd mindezek fontosságát. Tapasztalj minél többet, figyelj a tested jelzéseire. Ha fáradt vagy, ne fuss! A pihenők éppúgy fontosak, mint a mozgással töltött percek.

A terepfutás az „érzések” sportja, kezdetben például nem feltétlenül az a fontos, hogy mérd a pulzusszámodat. Fejlődésed nyomon követésekor a megtett táv helyett inkább koncentrálj arra, hogy mennyi idő alatt futod le az adott szakaszt. Később változtathatsz ezen. Az átélt élmény kedvéért, a mozgás öröméért és a szabadság érzéséért húzz futócipőt.

Terepfutás lépésről lépésre

 

Emelkedőkön lépj kisebbeket. A törzseddel hajolj kissé előre, és használd a karod lendítőerejét. Fontos, hogy a terep dőlésszögének megfelelően változtass a lépéshosszodon, és a légzésedet is ehhez igazítsd. Meg fogsz lepődni, hogy milyen könnyen elsajátíthatod ezt a technikát. A mély kifújások pedig üdítően több oxigént engednek majd a tüdődbe. Ha a meredek szakaszokat nem bírod szusszal, nyugodtan gyalogolj picit, nem szégyen az. Idővel s erőd fokozatos növekedésével úgysem lesz olyan emelkedő, amelyen ne tudnál futni.
 Figyelj arra, hogy mindig előre irányuljon a mozgásod. A túlzott felfelé rugaszkodás fárasztó és felesleges pattogáshoz vezet. Lejtőn a folyamatos gördülés fenntartása a lényeg. Ne trappolj, hanem mint a labda, gurulj. A kar itt is segít, egyensúlyoz. Ne billegj, fontos, hogy a súlypontodat (deréktájék) stabilan tartsd. A figyelmedet pár méterrel előbbre kell irányítanod, hogy legyen ideje az agynak a látottak feldolgozására és a lábak megfelelő irányítására. Furcsának tűnhet, hogy ennyi mindenre kell összpontosítani, de az emberi test csodálatos műszer, és idővel minden automatikussá válik. Sőt egyre hatékonyabb leszel, nem teszel majd fölösleges mozdulatokat.


Ügyelj az öltözködésre!


Egy terepfutó immunrendszerének és akaraterejének legfőbb edzőpartnere az időjárás. Rossz időben is lehet futni, a szervezet alkalmazkodik hozzá, de tiszteld a természetet, soha ne becsüld le az erejét. Öltözeted, cipőválasztásod igazodjon a terephez és az aktuális meteorológiai viszonyokhoz. Fontos, hogy mindig le- és fel tudj venni egy réteg ruhát. Ennyi tartalék mindig legyen nálad. A terepfutóra leselkedő legnagyobb veszély ugyanis a kihűlés.

 


 
Táplálkozás: nem kell visszafogni magad!

Az étkezést alakítsd igényeidnek megfelelően. Van, aki reggel éhgyomorra fut, és van, aki eszik mozgás előtt valamennyit. Próbáld ki, hogy mi a legjobb számodra. Futás előtt jót tehet például egy finom gyógynövénytea elfogyasztása, és mozgás közben is figyelj a folyadék-utánpótlásra. Ha forrás mellett futsz, és iható a vize, kortyolj belőle. Szerencsére a terepfutók sok kalóriát égetnek el, így a józan határok betartása mellett semmiről se kell lemondanod, ehetsz bőven, amit csak akarsz.

Mai rohanó világunkban, amikor annyi méreg jut az emberi szervezetbe, figyelemre méltóak a terepfutás pozitív élettani hatásai, elsősorban a méregtelenítés és a stresszoldás. A tiszta levegő, a források vize, a természetes körülmények folyamatosan salaktalanítják a szervezetet. Az anyagcsere már félórányi mozgás után jótékonyan felgyorsul. Ennyit minimum mozogj egy-egy alkalommal, de a 1,5-2 órás „futókirándulás” sem lehetetlen cél.

A legfontosabb, hogy minél több időt tölts szabad levegőn, és élvezd a mozgást. A futás olyan élményt nyújthat számodra, amely során minden lépéssel a természet részévé válhatsz egy kicsit. A terepfutásban ugyanis az egység és önmagunk megtalálása a legfontosabb.

 

 

Nyerj nevezést az októberi Turista Magazinnal!

 

Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy „élesben”, egy versenyen is kipróbáld magad, nincs más dolgod, mint elővenni egy októberi magazint, és válaszolni az alábbi három kérdésre. A helyes megfejtők között 5 db nevezést sorsolunk ki a BSI felajánlásából a 12. Intersport Túranap és Terepfutásra. Erről a rendezvényről annyit érdemes tudni, hogy október 26-án lesz, és 21, illetve 31 km-es távokra lehet nevezni. A rajt és a cél is, a fővárosi Csillaghegyi Általános Iskolánál lesz a III. kerületben, az útvonal pedig - néhány száz méter kivételével - végig jelölt turistautakon halad. További infó a versenyről itt érhető el.

 

Az alábbi három kérdésre várjuk a válaszokat a jatek kukac turistamagazin.hu címre.

  1. Milyen színű nadrág van a 25. oldalon a kilátóban ácsorgó fiatalemberen? Aki nem mellesleg a magazinunk szaklektora :)
  2. Milyen színű sisak van Joó Annamari kolléganőnkön a 61. oldalon?
  3. Hány autó látható a 29. oldalon a bal felső sarokban látható légi fotón?

A megfejtéseket október 15-ig várjuk, a sorsolás október 16-án lesz, a nyerteseket e-mailben értesítjük.
 

 


 

Kapcsolódó cikkeink:

Az önismeret bajnoka: Németh Csaba terepfutó

Négyszeres földkerülő, mesebeli kéktúrázó

Cikkajánló