Promenád a Tisza-tavon

A Tisza-tó nem csupán a fürdőzők vagy a kerékpárosok kedvelt célpontja, hiszen a természetszeretők és a fotósok is találhatnak itt számtalan érdekességet.

Szerző:
Dabis Balázs Silvius
Fotó:
Szatmári Zoltán
VIDEO: Dabis Balázs Silvius
2016. május 10.

A Tisza-tó nem csupán a fürdőzők vagy a kerékpárosok kedvelt célpontja, hiszen a természetszeretők és a fotósok is találhatnak itt számtalan érdekességet.

 

A Tisza-tavi Ökocentrumban megismerhetitek a környék élővilágát, de ha saját felfedezőutat is terveztek, kiváló lehetőséget kínál az 1500 méter hosszú vízi sétány, ahol a tó vízszintje fölé épített, deszkapallókból kialakított járdán sok háborítatlan helyszínre eljuthattok. Családi programnak is kitűnő.

 

Az utazás a Delfin kikötőből, a szabadstrandról indul óránként, menetrend szerinti hajójárattal. Tavasztól őszig van lehetőségetek itt vízre szállni, azzal a szándékkal, hogy felfedezzétek a madárrezervátum élővilágát a tanösvényről. 

 

Elérhetőségek:
Telefon:
06-20/326-4041
Ímélcím:
gorrokft@gmail.com
Nagyobb csoportok esetében fontos előre bejelentkezni!

Arra készüljetek, hogy nem érdemes rohanni, hiszen fantasztikus hosszasan megfigyelni a madarak tömegét a madárvártákról. Teleobjektívet, távcsövet, spektívet pedig vigyetek magatokkal mindenképpen.

Útközben egy kis szigeten akár meg is pihenhettek uzsonnázni. Nekünk itt sikerült hermelint látni, igaz, csak pár másodpercig. Felugrott előttünk, szaladt egy kicsit a deszkapallókon, majd eltűnt a sűrű gyékényesben.

 

Kalandok pallókon és cölöpökön from Turista Magazin on Vimeo.

 

A növények megismerésére is érdemes időt szakítani. A legalapvetőbbek táblával is meg vannak jelölve, de a vezetett túrákon a természetvédelmi őrök örömmel bemutatják nektek az éppen virágba borult vagy szépen szárba szökkent jellegzetes fajokat a vízen vagy a vízparton. Én itt láttam először kaukázusi medvetalpat.

 

A fő attrakció azonban a madarak megfigyelése. Két madárvártáról is pásztázhatod a vizet anélkül, hogy az élővilágot háborgatnád. Kárókatonából, kócsagokból, gémekből vannak itt szép számmal, de récék, vöcskök is mindennapos vendégek a számos különlegesség mellett.

Fotósoknak ajánlott, hogy sok feltöltött akkumulátorral érkezzenek, mert exponálnivaló van bőven. Nehogy úgy járjatok, mint én. A kilátóban már alig tudtam forgatni, mert a sok szépség, látványosság lemerítette az akkumulátoraimat.

 

 

Hosszabb túrát tervezel a Tisza-tóra?
Adunk még pár ötletet!

 

Cikkajánló