Ragadozó szöcske és parazitoid faj is lehet az Év Rovara

Csak rajtad múlik, melyik óriási rovar lesz 2022-ben a kitüntetett. Újdonság, hogy idén nemcsak online lehet leadni a voksokat, hanem személyesen is a Természettudományi Múzeumban. Ismerd meg a jelölteket cikkünkből.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
Forrás:
Magyar Rovartani Társaság
2021. október 28.

Csak rajtad múlik, melyik óriási rovar lesz 2022-ben a kitüntetett. Újdonság, hogy idén nemcsak online lehet leadni a voksokat, hanem személyesen is a Természettudományi Múzeumban. Ismerd meg a jelölteket cikkünkből.

Ezúttal olyan rovarfajok közül lehet választani, amelyek ugyan hatalmasak, de mégis kevesen ismerik őket igazán – írja a Magyar Rovartani Társaság az oldalán. Ez a célja ugyanis az „Év Rovara” kampánynak: bemutatni az adott rovart, az életkörülményeit, a védelmének fontosságát, illetve a természetben zajló biológiai folyamatokat és változásokat. Végső soron nemcsak a rovarvilág, hanem a természetvédelem fontosságára hívják fel a figyelmet a kampánnyal.

Idén december 6. éjfélig lehet szavazni online és a Természettudományi Múzeumban. (A szavazódobozt a múzeum ruhatára mellett találod.)

Most pedig bemutatjuk a jelölteket.

Fűrészlábú szöcske (Saga pedo)

Nemcsak hazánk, de egész Közép-Európa leghosszabb testű rovaráról van szó, ez a szöcskefaj ugyanis képes akár 11,5 cm-esre megnőni. Portugáliától Kínáig húzódik az elterjedési területe, északon Európán belül Csehországig. Nálunk középhegységekben él, az Alföldön egyedül Bugacon. Ragadozó, ízeltlábúak szerepelnek az étlapján. Ritkán láthatjuk, zöld vagy barna színével teljesen beleolvad a környezetébe. Érdekesség, hogy szűznemző, csak nőstény egyedei vannak. Védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Óriás tőrösdarázs (Megascolia maculata)

Legnagyobb európai hártyásszárnyúnk testhossza meghaladhatja az 5 cm-t is, és a nőstény általában nagyobb a hímnél. Parazitoid faj, lemezescsápú bogarak lárváinak élősködője. Orrszarvúbogárban, különböző cserebogárfajokban és nagy szarvasbogárban is fejlődhet. A nőstény a pajorra helyezi a petét, amiből kikel a darázslárva. Az eleinte kívülről fogyasztja áldozatát, aztán belefúrja magát, megeszi, és a bőrén belül gubót szó, ebben telel át. Következő tavasszal bújik elő. Itthon szinte bárhol találkozhatunk óriás tőrösdarázzsal, az utóbbi években egyre gyakoribb, akár Budapesten is felbukkanhat. Hiába a nagy méret, nem kell tőle félni, soha nem támad emberre. Védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Óriás énekeskabóca (Tibicina haematodes)

A kabócák legnagyobb termetű képviselője 3,8-4,4 cm, 7,4-8,5 cm-es szárnyfesztávolsággal. Szinte egész Dél-Európában találkozhatunk vele, keleten Iránig, északon Közép-Európáig tart az elterjedési területe. Nálunk a Balaton-felvidéken és a Budai-hegységben él a legnagyobb számban. Sötétbarnás színű, feje, az előtor, a lábán lévő minta, a tor és a potrohízek szegélyei barnásvörösek. A hasonló fajoktól szárnyának vöröses-narancssárgás erezete alapján lehet megkülönböztetni. A hímek a potrohuk tövénél található páros membránok segítségével keltenek jellegzetes hangot. Növényi nedvekkel táplálkoznak. Védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

Cikkajánló