Vérszomjas ragadozóként támad zsákmányaira a hangyafarkas – Videó

Kész minihorror, ahogy a hangyafarkas lárvája lecsap az áldozataira. A Gönyűi-homokvidékről készülő természetfilm egy újabb, 1 perces izgalmas részletébe nézhetünk bele.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság
2021. október 13.

Kész minihorror, ahogy a hangyafarkas lárvája lecsap az áldozataira. A Gönyűi-homokvidékről készülő természetfilm egy újabb, 1 perces izgalmas részletébe nézhetünk bele.

A rovarvilág egyik különleges élőlényével ismerkedhetünk meg a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság legfrissebb videójában. A hangyafarkas lárvájának vadászata nem mindennapi, a homokos talajban fogótölcsért készít, az ebbe betévedő hangya – vagy más, kisebb ízeltlábú – nem tud kimászni, mert a lárva a tölcsér aljáról homokszemekkel bombázza. A minipredátor a tölcsér alján várja gyanútlan áldozatát, hogy az lecsússzon, és ott valóságos „szörnyetegként” elfogyasztja.

A hangyafarkas a hangyalesők családjába tartozik. Nemcsak a lárvák, de az imágók (kifejlett, ivarérett rovarok) is ragadozók, alakjuk a szitakötőkére emlékeztet, de csápjuk hosszabb és bunkós. A szitakötőknél sokkal lassabban, csapongva repülve vadásznak a növényzetben megbúvó apró rovarokra.

A különleges Gönyűi-homokvidék

A Győrtől keletre fekvő Gönyűi-homokvidék kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület, kiterjedése 2881,29 hektár. Ennek 280 hektárján folyik most többek között a GRASSLAND-HU LIFE inregrált projekt, ennek a keretén belül pedig egy film is készül, amelynek operatőre Karácsony Sándor. A természetfilmből rövidebb részeket mi is közöltünk már az oldalon, itt nézheted meg őket.

A homokvidék egyik érdekessége, hogy a katonai használatnak köszönhetően maradhatott fenn. Maga a projekt 2026 végéig tart, és más részei is vannak, többek között alapállapot-felmérés, egy tanösvény kialakítása, valamint konkrét természetvédelmi akciók.

Cikkajánló