Rajzanak a szarvasbogarak a szarvasi Anna-ligetben

Aki mostanában Szarvason jár, a Körösvölgyi Állatparkban, az szemtanúja lehet egy különös természeti eseménynek, a szarvasbogarak rajzásának.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
Forrás:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
2021. június 17.

Aki mostanában Szarvason jár, a Körösvölgyi Állatparkban, az szemtanúja lehet egy különös természeti eseménynek, a szarvasbogarak rajzásának.

Nem is kell nagyon keresni őket, elég kicsit közelebbről szemügyre venni a látogatóközpont bejárata előtt magasodó piramistölgyeket. A lárvából kifejlődött bogarak itt mászkálnak, és szemmel láthatóan nagyon keresnek valamit, egyesek pár, mások táplálék után kutatnak.

A hímek berregő hangja főként a reggeli és a késő délutáni órákban hallható, de akinek szerencséje van, azt is megfigyelheti, ahogyan a hímek a fakérgen összeakaszkodva küzdenek a nőstényekért. Párzás után a hímek legfeljebb néhány hétig élnek, a ritka jelenséget csak ebben rövid időszakban figyelhetjük meg.

A szarvasbogarak rajzása, amely egyre ritkább ezen a vidéken, leginkább az ártéri erdőkben zajlik. Az Anna-liget egykor szintén ártéri erdő volt, még ma is látni itt néhány hatalmas kocsányos tölgyet, a hajdani keményfa-ligeterdő öreg hírmondóit.

Persze, nemcsak miattuk érdemes a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Látogatóközpontjában és a mellette található állatparkba ellátogatni. A családok például egészen nyár végéig kipróbálhatnak egy izgalmas nyomozós játékot, Rejtélyek a bagolykapun túl címmel, de aki messzebb kalandozna, az a látogatóközpontban kerékpárt és kenut is kölcsönözhet.

További információk a Körösvölgyi Állatpark nyári programjaival kapcsolatban: ITT

Cikkajánló