Rákosi Vipera Nap

Már hagyomány, hogy minden év szeptemberének első szombatja hazánk legveszélyeztetettebb gerincesének, a rákosi viperának a napja.

Szerző:
MME
Fotó:
Benny Trapp
Bakó Botond
2014. szeptember 3.

Már hagyomány, hogy minden év szeptemberének első szombatja hazánk legveszélyeztetettebb gerincesének, a rákosi viperának a napja.

Az idén sem lesz ez másként, a faj megmentésért dolgozó kollégák és önkéntesek több hazai helyszínen felállított standoknál várják a látogatókat.

Az érdeklődök többek között megtudhatják, hogy mik azok a könnyen azonosítható morfológiai jegyek, amelyek alapján megkülönböztethetjük a viperákat az ártalmatlan siklóktól, vagy hogy az MME munkatársai milyen védelmi intézkedéseket tesznek a faj fennmaradása érdekében.

 

 

Újszülött viperák terráriumai a Rákosivipera-védelmi Központban

 

Viperás információk
A „viperás” standok az alábbi helyszíneken várják az érdeklődőket 2014. szeptember 6-án (szombat) 10.00-15.00 óra között:
Fővárosi Állat- és Növénykert (Budapest)
Sóstó Zoo (Nyíregyháza)
Szegedi Vadaspark,
Xantus János Állatkert (Győr)
Rákosivipera-védelmi Központ (Kunpeszér. Találkozó 10.00 Kunpeszér, kocsma)
 
 

A rákosi vipera nem véletlenül szorul rá az emberi segítségre, miután a múlt században az intenzív mezőgazdálkodás, élőhelyeinek eltűnése és a szándékos pusztítás a kihalás szélére sodorta, pedig a mérgeskígyók éppen olyan fontos részei a hazai faunának, mint a közkedvelt állatfajok.


Korábbi cikkünk:

Vipera bumm
 

Cikkajánló