Rangos nemzetközi díjat söpört be a Galya-kilátó

A Péter hegyesén álló kilátó megnyerte az egyik legjelentősebb amerikai online építészeti magazin, az Architizer A+ Awards közönségdíját a Renováció kategóriában.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Tassy Márk
Bujnovszky Tamás
Nagy Loránd István
Garancsi Kata
2016. április 12.

A Péter hegyesén álló kilátó megnyerte az egyik legjelentősebb amerikai online építészeti magazin, az Architizer A+ Awards közönségdíját a Renováció kategóriában.

A Péter hegyesén álló felújított kilátót tavaly szeptemberben adták át
 

A nyerteseket április 12-én jelentették be az Architizer A+ Awards honlapján. A nemzetközi építészeti világ rangos versenyének győzteseiről a neves szakemberekből álló zsűri mellett a közönség is dönthetett: idén több mint 400 ezer szavazat érkezett a világ minden tájáról. Az internetes szavazatok alapján a Galya-kilátó végül fölényes győzelmet aratott Renováció kategóriában, pedig volt a szavazásnak olyan állása is, amikor fej fej mellett haladt egy kínai teaházzal. A tekintélyes díjat az amerikai online építészeti magazin három évvel ezelőtt alapította a Wall Street Journallal és a Webbysszel karöltve.

 

A kilátó tetején három bivakszállást alakítottak ki

 

A tavalyi Média Építészeti Díja versenyen két díjat is bezsebelő Galya-kilátó a közelmúltban a nemzetközi médiában is hódított. Egyszerre több nívós külföldi szakmai online oldal is felfigyelt rá. Elismerően szólt róla a Daily Mail, az egyik legnagyobb kínai dizájnoldal, de a törökök, az irániak és a lengyelek is méltatták. A kilátót és a mellette épült Galyatető Turistacentrumot tavaly szeptemberben adták át a természetjáróknak.

 

 A kilátó az Egererdő és a Magyar Természetjáró Szövetség konzorciumi összefogásával újult meg, tavaly szeptemberben adták át a nagyköznségnek

 

Megkerestük az építészeket, hogy mondják el, mit jelent számukra ez a nemzetközi elismerés. Kovács Csaba vezető építész első gondolata: „Felhőtlenül örülök, mint egy gyerek. Büszke vagyok, ha arra gondolok, hogy nem volt hiábavaló az a sok-sok munka, lelkesedés, szellemi erőfeszítés, amit ebbe az ügybe fektettünk. Aztán pedig arra, hogy talán sikerült egy olyan művet alkotnunk, ami az emberekhez közelebb hozza a természet szépségét és egyben az építészet nagyszerűségét is.”

Arra a kérdésre, hogy mit nyernek a díjazottak, ezt a választ adta: „Ez egy rangos építészeti-szakmai díj, amely nem jár pénzjutalommal, ám a projekt és az építészek ismertségét, presztízsét komolyan növeli. Emlékeztetőül pedig egy szellemes kisplasztikát kapnak a győztesek.” A kilátóval kapcsolatosan elárulta, hogy örülnének, ha a jövőben a nemzetközi nyomtatott szaksajtó is felfigyelne a projektre, és később kortárs építészeti albumokba is bekerülne.

 

A Galyatető Turistacentrum és a Galya-kilátó tervezői: Vitaris László belsőépítész, Vass-Eysen Áron építész, Kovács Csaba vezető építész

 

 

360°-os panoráma csaknem 1000 méter magasból
A Galya-kilátót a Nartarchitects építészei, Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron tervezte. Az eredetileg 17 méteres torony tetejére a múltban egy belső, rozsdás csigalépcsőn lehetett feljutni, fent pedig egy kevésbé impozáns vasketrecből nézelődhetett a túrázó. A felújítás során a kilátót 13 méterrel magasították meg, kívülre pedig két lépcsősor került. A beléptetőkaput elhagyva, 200 forint bedobása után, 162 lépcsőfokot kell leküzdeniük a látogatóknak. A közel 1000 méteres magasságban lévő tetőteraszról 360°-os panorámában lehet gyönyörködni. A torony belsejében három hangulatos, színes ablakokkal és kör alakú ajtókkal ellátott helyiség várja a bivakolni vágyókat. Még többet itt tudhatsz meg a kilátóról: www.galyakilato.hu
 
 

 

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Rajtad is múlik a Galya-kilátó győzelme

Felrobbantotta az internetet a Galya-kilátó

GTC-effektus - Hegyi minimalizmus újracsomagolva

Még több hír a Galya-kilátóról

 

Cikkajánló