Rekordalacsony vízállású a Tisza

A legszárazabb időszakát éli át a Tisza. A folyón csütörtök reggel dőlt meg a legalacsonyabb vízállás rekordja.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
idokep.hu
2022. július 8.

A legszárazabb időszakát éli át a Tisza. A folyón csütörtök reggel dőlt meg a legalacsonyabb vízállás rekordja.

Eddig a negatív csúcs -279 cm volt, melyet 2003-ban mértek. A mostani vízügyi adatok szerint Szolnoknál -280 cm-re apadt a folyó, ami minden idők legalacsonyabb vízállása – olvashatjuk az időkép.hu-n oldalán. Aggodalomra egyelőre nincs ok, a lakosság számára egyenlőre még nem vezetnek be semmilyen korlátozást, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakemberei próbálják fenntartani az optimális vízellátást.

„Az alacsony vízállás a folyó halállománya szempontjából nem probléma; az oldott oxigén ugyanis akkor csökken a vízben, ha extrém meleg van, de most éppen levonulóban van a hőhullám. Ha továbbra sem várható olyan nagyobb csapadék, ami megjelenik a Tiszában, akkor a megoldást a vízkivételi korlátozás jelentheti. Ebben a lakosság az utolsó érintett.” – közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vízrajzi osztályának vezetője.

Nem csak a Tisza apad!
A keleti országrészben egyre több folyónkat fenyeget a szárazság, és az előrejelzések szerint jelentős mértékű tartós csapadék-utánpótlás sem várható. Elsősorban az Északi-középhegység és az Alföld folyóin a legrosszabb a helyzet, sok folyó bizonyos szakaszokon kevesebb mint 10 cm-re van attól, hogy a valaha mért legkisebb vízállás rekordját megdöntse.

A szerdai adatok szerint az Ipoly Nógrádszakálnál már csupán 2 cm-rel marad el a negatív rekord beállításától. A Sajó Felsőzsolcánál, valamint a Tisza Kisköre alsónál 5 cm-rel, a Bódva Szendrőnél és a Hernád Gesztelynél szintén csak 8 cm-rel van magasabban a legkisebb vízértékétől – írta az idokep.hu. Rendkívül alacsony a vízállás a Szamoson, a Zagyván és a Maroson is. Az előrejelzések szerint a száraz idő tovább folytatódik, ezért könnyen elképzelhető, hogy a napokban ezeken a folyókon is új negatív csúcsok fognak születni.

Cikkajánló