Óriási hálóval védik az ébredező rákosi viperákat

Egy hatalmas hálórendszert építettek ki a szakemberek a Kiskunságban a fokozottan védett viperák visszatelepítési területe felett, amely a tervek szerint hatékonyan távol tartja majd a kígyókra éhes ragadozókat.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Schneider Viktor / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
2022. március 21.

Egy hatalmas hálórendszert építettek ki a szakemberek a Kiskunságban a fokozottan védett viperák visszatelepítési területe felett, amely a tervek szerint hatékonyan távol tartja majd a kígyókra éhes ragadozókat.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak és önkénteseknek részvételével megtörtént a Rákosivipera-védelmi Központ melletti gyepen található, a ragadozók távoltartására hivatott hálórendszer széthúzása – olvasható a nemzetipark-igazgatóság oldalán.

Mint írják, a terület az egyik legfontosabb visszatelepítési helyszíne a fajnak, és tapasztalatok szerint a ragadozók jelentősen veszélyeztetik a sérülékeny állomány fennmaradását. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által végzett visszatelepítések azt a célt szolgálják, hogy a helyi viperaállományok megerősödjenek, és elérjenek egy olyan populációméretet, amely már hosszútávon életképesnek tekinthető.

A kutatások kimutatták, hogy a vörös róka, a borz és több madárfaj is előszeretettel vadászik rájuk, és fogyasztja őket. Ezért szükséges, hogy a visszatelepítési terület egy részéről hálórendszer segítségével teljesen kizárják a ragadozókat, beleértve a madarakat is. A 40 000 négyzetméteres hálórendszert úgy tervezték meg, hogy alatta elférjenek a legelő marhák, és a kisebb termetű állatok, így a kígyók is ki-be tudjanak közlekedni.

Kiemelt védelem

Az 1900-as évek végéig a rákosi vipera szinte az egész Duna-Tisza közén és a Hanságban előfordult, jelenleg azonban már csak alig egy tucat elszigetelt populációja ismert a Kiskunsági, illetve a Fertő-Hanság Nemzeti Park területéről. A rákosi vipera 1974 óta védett, a nyolcvanas évek végétől fokozottan védett Magyarországon. Természetvédelmi értéke 1 000 000 Ft. A faj nemzetközi szinten is kiemelt védettséget élvez. Kunpeszér és Kunadacs határán 2004-ben kezdte meg működését a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság által üzemeltetett Rákosivipera-védelmi Központ, amely kulcsfontosságú szerepet játszik a kipusztulás szélére került rákosi vipera megmentésében.

Cikkajánló