Rendet tesznek a marhák a Böddi-széken

Százötven magyar tarka üsző érkezett a Kiskunsági Nemzeti Parkba, hogy a legelésükkel hozzájáruljanak a szikes élőhelyek feljavításához.

Szerző:
knp.nemzetipark.gov.hu
Fotó:
www.facebook.com/KiskunsagiNemzetiPark
2019. július 10.

Százötven magyar tarka üsző érkezett a Kiskunsági Nemzeti Parkba, hogy a legelésükkel hozzájáruljanak a szikes élőhelyek feljavításához.

„A gulyát a Kiskunságra korábban igen jellemző fajta húshasznú változatának egyedei alkotják. Megérkezésüktől kezdve a Böddi-állás karámrendszerében éjszakáznak, és a környező, jellemzően szikes, illetve sztyepprét jellegű élőhelyeken legelnek” - írja Mile Orsolya monitoring szakértő a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság weboldalán

 

 

 

A Böddi-LIFE projekt egyik lényeges eleme a Böddi-széken a legeltetéses állattartást újjáélesztése, mivel az javítja az élőhelyek természetességét, és az intenzív nádasodást is visszaszorítja. Ez utóbbi az itt fészkelő, táplálkozó, pihenő madárfajok miatt fontos.

 


Bizonyos területeken felhalmozódott a fűavar, ami a legeltetésnek köszönhetően gyérülni fog, így javul a gyepek szerkezete, és változatosabb élőhelyek jöhetnek létre értékes, védett orchideafajok számára, mint amilyen az agárkosbor, a poloskaszagú kosbor, a pókbangó, vagy az őszi füzértekercs.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Szabadon engedték a felgyógyult rajzfilmfigura-madarat

Káprázatos a tejút a Böddi-székről

Új őszirózsfaj pompázik a Böddi-szék közelében

Nagy a forgalom a Böddi-széken

Cikkajánló