Rendkívül aggasztó a madarak helyzete

A madárfajok majdnem felének az állománya hanyatlik, és minden nyolcadik madárfaj a kihalás szélére sodródott a Madártani Szervezetek Világszövetsége szerint.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
2022. szeptember 29.

A madárfajok majdnem felének az állománya hanyatlik, és minden nyolcadik madárfaj a kihalás szélére sodródott a Madártani Szervezetek Világszövetsége szerint.

A szövetség négyévente teszi közzé globális jelentését, amiben a madárpopulációk vizsgálata alapján következtetnek a természet állapotára, és felvázolják a szükséges megoldásokat. A most megjelent „A világ madarainak helyzete 2022” aggasztó képet fest a madarak helyzetéről és a Föld jövőjéről.

A madárfajok csaknem felének hanyatlik az állománya, csak 6%-áé növekszik. Ennek okai az agrárterületek növekedése (a veszélyeztetett fajok 73%-át érinti), a műtrágya- és növényvédőszer-használat, a nem fenntartható fakitermelés és erdőgazdálkodás (a veszélyeztetett madárfajok felére hatással van) és az éghajlatváltozás (34%), ami a jövőben feltehetően még nagyobb problémát fog jelenteni.

A megoldások is szerepelnek a jelentésben: a természet szempontjából fontos élőhelyek védelme, a sérült ökoszisztémák helyreállítása, illetve a madarakat és a biológiai sokféleséget fenyegető veszélyek kezelése lennének a legfontosabb lépések, ezek közül sokat már világszerte alkalmaznak.

„A madarak azt mutatják, hogy egy kihalási válságot élünk át, az elmúlt 500 évben legalább 187 faj biztosan vagy feltehetően kipusztult. Tagadhatatlan, hogy a helyzet siralmas, azonban mi tudjuk, hogyan fordítható meg ez a folyamat. A kutatásaink bizonyítják, hogy 1993 óta további 21-32 madárfaj pusztult volna ki a megmentésükre irányuló természetvédelmi beavatkozások nélkül”- mondta Dr Stuart Butchart, a Madártani Szervezetek Világszövetsége (BirdLife International) vezető kutatója.

Ami a magyarországi helyzetet illeti,

a madárfajok többsége nálunk is bajban van.

59 faj állománya növekszik, ám ezek többsége korábbi erős visszaesésből tér vissza, és még ma sem olyan nagy, mint néhány évtizeddel ezelőtt. 40 faj állománya csökken, ilyenek a kis kócsag, a réti tücsökmadár és a kerti poszáta, kipusztulás szélére került többek közt a császármadár, de eltűnt fészkelőként a kövirigó és a nagy fülemüle. A vizes élőhelyek madarai különösen veszélyeztettek, mint a nagy goda, a piroslábú cankó vagy a nagy póling. A mezőgazdasági területeken nálunk is sokkal kevesebb madár él, ezeknek a fajoknak az állománya 1999 óta 18%-kal csökkent. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület sürgeti a hazai mezőgazdaság és vízgazdálkodás átalakítását egy fenntartható, természetbarát megoldásokat alkalmazó tájhasználati módra.

Persze, pozitív eredmények is vannak: a hazai természetvédelem, a szakmai civil szervezetek és a tudományos műhelyek fajok tucatjait mentették meg a kihalástól. Ilyen a parlagi sas, a kerecsensólyom és a rákosi vipera.

Cikkajánló