​Reszketés és tekerés a Fertő tónál

A Fertő tó környéke az egyik legjobb hazai terep egy kiadós bringázására, nem véletlenül szervezte oda a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) új bringás alkalmazásának gyakorlati bemutatóját. Sajnos, az égiek másként látták a dolgokat.

Szöveg és fotó:
2023. május 23.

A Fertő tó környéke az egyik legjobb hazai terep egy kiadós bringázására, nem véletlenül szervezte oda a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) új bringás alkalmazásának gyakorlati bemutatóját. Sajnos, az égiek másként látták a dolgokat.

Papíron minden tökéletes volt: a MAKETUSZ meghívott egy csapat újságírót, hogy két napon át, terepen próbálhassák ki a Kerékpárosbarát nevű applikációjukat. A helyszín a Fertő tó környéke, amely köztudottan az egyik leginkább kerékpárosbarátnak nevezhető régió Magyarországon.

Ez alatt nem csupán jó minőségű és szuperül kitáblázott bringautakat kell érteni, hanem azt is, hogy a tó környéki települések – felismerve a két keréken érkező turistákban rejlő lehetőségeket – egymásra licitálva csábítják jobbnál-jobb szolgáltatásokkal a kerékpárosokat. A rengeteg osztrák vendég miatt meglehetősen magasan van a léc, ugyanis minimum azt kell nyújtani, mint a határ túloldalán, természetesen a helyi adottságok és értékek hozzáadásával.

Ez igáig nagyon jól hangzik, és mi is bizakodva kászálódtunk be a MAKETUSZ kisbuszába egy tavaszi reggel, hogy meg se álljuk a Fertődig, de sajnos már félúton látszott, az első napot elmossa az eső, amely egyre hevesebben dobolt a járgányunk tetején.

Útközben, B tervként született meg az a megoldás, hogy busszal végigjárunk néhány – az applikációban is megtalálható - kerékpárosbarátnak nevezett helyet, hogy a helyi vállalkozók meséljenek a tapasztalataikról.

A rendületlenül szakadó esőben elsőként Sarródra, azon belül is a kerékpárút szomszédságában található Rozália Vendégházhoz mentünk, ahol a tulajdonos, Horváth Ernő leplezetlen büszkeséggel mutatta be a nemrég felújított parasztházait. Ahhoz, hogy egy szolgáltató kiérdemelje a „kerékpárosbarát” jelzőt, és a MAKETUSZ alkalmazásába is bekerülhessen, mindenek előtt egy profi szerszámkészletet, biztonságos bringatárolást és kulacstöltési lehetőséget kell biztosítania. Ezeket persze könnyedén meg is lehet toldani egy kis odafigyeléssel, a Rozáliánál például szárítófunkciós mosógépeket is rendszeresítettek, hogy az este beesett bringás vándor kimosott és száraz felszerelésben indulhasson el másnap reggel.

A következő állomásunk a hegykői Tornácos Ház, ami szintén családi vállalkozásként működik, és egy gyümölcsárus pavilonból nőtte ki magát a környék legjobbjának tartott éttermévé és wellnesszállodájává. Ez a hely is fent van a Kerékpárosbarát appban, és a kötelező elemeken túl még kölcsönzési lehetőséget is biztosít. Hospely József tulajdonos vezetett körbe minket, és két dologgal egyből megnyerte a társaságot: az egyik az a szerénység, ahogy a családja által felépített és üzemeltett helyet bemutatta, a másik meg az egészséges lokálpatrionizmusa. Elmondása szerint a sikerük egyik kulcsa, hogy a környék vendéglátóhelyei és szolgáltatói ahol lehet, támogatják és segítik egymást.

Mire idáig jutunk, ránk esteledett, ezért szálláshelyünkre, a fertődi Rábensteiner Panzióba buszozunk, ami – minő véletlen – ugyancsak kerékpárosbarát hely, olyannyira, hogy a tulajdonosának is ez a kedvenc hobbija, és előszeretettel vezet bringás túrákat a környéken.

Irány Sopron!

Másnap reggel ugyan még mindig vastag szürke felhőréteg takarta az eget, de biztató módon már nem szakadt az eső, csak enyhén szitált valami csapadékféleség. Erre a napra az volt a terv, hogy Fertődről átvonatozunk Sopronba, ahol végre nyeregbe pattanunk, és visszatekerünk a kiindulási helyünkre. Sajnos akkor kezdett el igazán esni, amikor leszálltunk a vonatról a leghűségesebb városban, és átvettük a bringákat, így ez kicsit beárnyékolta (szó szerint) a városnézési karikázásunkat, de a belvároson átgurulva ismét sikerült megállapítanom, hogy Kőszeg mellett Sopron az a hely, ahová bármikor elköltöznék.

A városból kiérve Fertőrákos felé vettük az irányt, ahol megnéztük az egykori kőfejtőt, ami olyan klassz hely, hogy ha gyerekekkel vagyunk, akár egy fél napot is érdemes rászánni. Aki esetleg még nem hallott volna erről a bemutatóhelyről, amely egyúttal hangversenyeknek és színházi előadásoknak is otthont ad, ide kattintva tudja bepótolni a lemaradását, és egyben megtervezni az odajutását.

A kőfejtőből kiérve szintet lépett az esőzés, de mivel fix volt a menetrendünk, nyeregbe pattantunk, és kellemes zuhany alatt kaptattunk fel a Fertő tó melletti szőlőültetvények közé. Mivel tekertem már itt nyáron, verőfényes napsütésben, pontosan tudom, milyen elképesztően jó élmény lehet a tó melletti bringázás, ám most mindenki arra összpontosított, hogy ne csússzon bele az előtte haladóba az esőfüggönyön keresztül. Így érkeztünk meg a Csárda Természetvédelmi Központhoz, ami a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság egyik bemutatóhelye, és egyben vízitúrák kezdőállomása is. Egy rövid tárlatvezetés után ismét útra keltünk Fertőd felé a szakadó esőben.

Van egyfajta meditatív jellege a ronggyá ázásnak, ahogy szép lassan szivárog a hideg folyadék az esőkabátunkon át először a nyakunknál, majd a vállunknál, hogy utána végigszaladjon a hátunkon egészen az alsónadrágig.

Mindezzel párhuzamosan a cipőnk is kellemesen megtelik az éltető folyadékkal, míg nadrágunk búvárruhaként öleli körbe lábszárainkat. Ilyesmiken morfondíroztam, amikor egyszer csak – magam sem tudom, miként – megérkeztünk következő megállónkig, a fertőbozi Vincellér Vinotékába, ami szintén kerékpárosbarát hely, legalábbis a csapos hölgy nagyon barátságosan adogatta a fröccsöket a szétázott csapatnak. Ez volt az a pont, ahol a szervezők úgy döntöttek, véget vetnek a bringán történő gyorsúszásnak, és Fertőd helyett ez lesz a végállomás.

Nem sokan tiltakoztak a terv ellen, így hamarosan ismét a MAKETUSZ kisbuszában ültünk olyan állapotban, mint Kemény Dénes, amikor ruhástól ugrott be a csapatához ünnepelni. Hazafelé végre úgy is meg tudtam nézni az applikációt, hogy nem verte ki az eső a kezemből a telefont, így kiderült, hogy tényleg hasznos lehet egy-egy bringatúra megtervezésénél, vagy közben, ráadásul a felhasználók is szerkeszthetik, de mindezekről bővebben az alábbiakban lehet olvasni, én elmenetem szárítkozni...

Minden hasznos információ egy helyen

A Kerékpárosbarát alkalmazást megnyitva egy térképpel találkozunk, amit akár meg is változtathatunk, attól függően, hogy kerékpárutakat, esetleg túraútvonalakat szeretnénk-e látni. Az alaptérképekre ráadásul rátétrétegek is ráhelyezhetőek, az alkalmazásban elérhető például egy bringás „hőtérkép” is, amely hasznos lehet akkor, ha egy számunkra ismeretlen helyen szeretnénk egyet tekerni vagy túrázni.

A képernyő alján öt különböző ikont találunk, ezek valamelyikére rábökve nyithatjuk fel a fő kategóriákat, és ezen keresztül tudunk szűrni a térképen látható pontokra, vagyis POI-kra (érdekes pontok).

Itt szűkíthetünk a szálláshelyek, vendéglátóhelyek és az élmény, látnivaló alkategóriái között. Ezek tartalmazzák a kerékpárosbarát hálózathoz csatlakozott szolgáltatókat, vagyis ezek mindegyike megfelel a hálózat kritériumrendszerének. Ezen kívül az információ kategória alatt vízvételi helyekre, bringás pihenőhelyekre, szervizpontokra, e-bike-töltési lehetőségekre, közmosdókra és kerékpárboltokra is szűrhetünk, attól függően, hogy mire van szükségünk az adott pillanatban.

Az alkalmazás utolsó ikonja az útvonalakat jelöli – jelenleg még csak az ország egyes térségeiben –, mindegyike leírással, letölthető GPX-fájllal elérhető. Ezt az útvonallistát folyamatosan bővítik a szövetségnél, de akár a felhasználók is küldhetnek javaslatokat.

A Kerékpárosbarát alkalmazást már több mint 20 000 felhasználó töltötte eddig le, az alkalmazás sikerét látva és a felhasználói visszajelzéseket is figyelembe véve további fejlesztésekbe kezdett a szövetség.

Jelenleg is azon dolgoznak, hogy az online térképet offline-ra cseréljék, további útvonalakkal bővítsék a rendszert, amin már az alkalmazáson belül is lehet navigálni. Bizonyos útvonalakon bevezetik majd a QR-kódos pecsétgyűjtést, és szeretnék elérni, hogy saját GPX-et is be lehessen tölteni az appba, valamint a kerékpárosbarát szolgáltatókról is olyan további információkat szeretnének megjeleníteni, hogy hol elérhető kerékpármosási lehetőség, túravezetés, vagy hol várják extra kedvezményekkel a bringásokat.

Ha kedvet kaptál a dologhoz, ingyen letöltheted a Kerékpárosbarát alkalmazást a Google Play áruházból, vagy az Apple Store-ból.

Cikkajánló