Réti fülesbaglyok népes csapatai telelnek az Alföldön

Szép számban időznek telelő réti fülesbaglyok a Körös–Maros Nemzeti Parkban. A legnépesebb állományokat a Kis-Sárréten és Cserebökény térségében figyelték meg.

Szerző:
Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock
2020. december 11.

Szép számban időznek telelő réti fülesbaglyok a Körös–Maros Nemzeti Parkban. A legnépesebb állományokat a Kis-Sárréten és Cserebökény térségében figyelték meg.

Télen a réti fülesbaglyok száma megsokszorozódik a Dél-Alföldön, köszönhetően az ideérkező, telelő példányoknak – olvasható a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság weboldalán.

Jelenleg a legtöbb példány Cserebökény térségében található, ahol négy helyszínen összesen 36-38 réti fülesbagoly tartózkodik. Mint írják, az elsők már októberben megérkeztek, számuk november közepéig növekedett, azóta stagnál. Az alkonyati órákban szorgalmasan vadásznak, nappal pedig leginkább a magas füvű, zsombékos területeken pihennek.

A kardoskúti Fehér-tó térségében is előfordulnak telelő réti fülesbaglyok, de lényegesen kisebb számban, mint Cserebökényben. Októberben három, novemberben kettő, decemberen pedig csupán egy megfigyelést regisztráltak a szakemberek.

A Kis-Sárréten a számuk mostanra elérte a 35-öt. Két jelentős telelőhelyük van Mezőgyán és Geszt határában, zsombékos, sásos területeken. Idén két pár költött Mezőgyán határában. A nemzeti park makói tájegységében a korábbi évekhez hasonló létszámban vannak jelen a réti fülesbaglyok. Elsősorban a Csanádi-pusztákat választják, azon belül is előnyben részesítik a szürkemarha-gulya által legelt területeket.

Réti fülesbagoly

Legkedveltebb nappalozó- és éjszakázóhelyei a zsombékoló mocsárrétek, az erdőfelújítások és a gyomos, elhanyagolt parlagterületek. Ez az egyetlen fészeképítő bagolyfajunk. Fűszálak alkotta fészkét a talajra építi. Abban is különbözik rokonaitól, hogy gyakran vadászik nappal, bár elsősorban a kora reggeli, alkonyati órákat választja. A réti fülesbagoly (Asio flammeus) Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft egyedenként.

Forrás: kmnp.hu

Cikkajánló