Egyre többen vannak a réti fülesbaglyok Cserebökényben

Már október közepén megjelentek az első telelő réti fülesbaglyok, és a számuk folyamatosan nő.

Szerző:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Fotó:
Adobe Stock
2020. november 10.

Már október közepén megjelentek az első telelő réti fülesbaglyok, és a számuk folyamatosan nő.

A Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó területen, Cserebökényben eddig négy helyszínen 36 erdei fülesbaglyot számoltak össze, de arra számítanak, hogy a következő hetekben még többen lesznek. Mint írják, azt figyelték meg, hogy a mezei pockok számával a baglyoké is növekszik, ami logikus is, hiszen a rágcsálók a madarak fő táplálékát adják. Idén a száraz kora őszi időszak kedvezett a mezei pockok szaporodásának.

A réti fülesbagoly az erdei fülesbagoly közeli rokona, viszont rövidebbek a tollfülei, és a szemei citromsárgák. Telelni érkezik Cserebökénybe. Nappal rendszerint a magas füves, sásos, zsombékos területeken pihen, és alkonyatkor kezd vadászni, de ködös, felhős, esős időben az is előfordul, hogy egész nap „pockozik”.

A réti fülesbagoly az egyetlen olyan magyarországi bagolyfaj, ami fészket épít. Fűszálakból, a talajra. „Nálunk alkalmi fészkelő. Inváziós években nagy számban költ, 2014-ben Cserebökényben közel 70 pár költését találtuk, átlagos években azonban csupán 1-2 pár, vagy egy sem költ itt” – írja a nemzetipark-igazgatóság a weboldalán. Ezzel szemben telelni akár több mint száz példány is szokott itt.

Cikkajánló