Ritka halfaj példányára bukkantak a Dunában

Tüskés pikót találtak a szakemberek a Duna bajai szakaszán. Az apró halacska nem őshonos Közép-Európában, és először észlelték errefelé e ritka jövevényhalfajt. 

Szerző:
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Facebook
Fotó:
Mórocz Attila / DDNPI
2019. október 3.

Tüskés pikót találtak a szakemberek a Duna bajai szakaszán. Az apró halacska nem őshonos Közép-Európában, és először észlelték errefelé e ritka jövevényhalfajt. 

Európától Ázsián át egészen Észak-Amerikáig elterjedt a tüskés pikó, elsősorban a tengerparti térségekben jellemző, Közép-Európában azonban nem őshonos, Magyarországon pedig igen ritka hajfaj. A szakirodalom szerint (Harkai Á.-Sallai Z.: Magyarország halfaunája, 2004) akvaristák telepítették be a Duna ausztriai és német szakaszaira, innen terjedt tovább - írja a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a Facebookon.

 

 

Magyarországon 1957-ben említik (Wiesinger M.: Tüskés pikó megjelenése a magyar Duna-szakaszon, Élővilág, 1957) először. Azóta több előfordulása is ismert, valamennyi a Duna mentéhez köthető. A 90-es évek második felében már volt bizonyító példány a bajai szakaszról is, akkor a Kalocsa Béla által vezetett Vad- és Madárvédelmi Szakkör lelkes fiataljai találtak néhány összeszáradt példányt a Kádár-sziget homokzátonyai közti tócsákban.

 

 

A most előkerült - mindössze 4 cm-es - példány ettől a helytől néhány száz méterrel feljebb, élve került meg. Az utóbbi időben a pikó (Gasterosteus) genusznak két faját különböztetik meg Európában, a keleti pikót (G. aculeatus) és a nyugati pikót (G. gymnurus). A most kifogott egyedet a szakemberek vizsgálják a pontos faji hovatartozás miatt.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Kecsegét telepítettek Baján

Új halfajt fedeztek fel a Körösben 

Cikkajánló