Ritka havasi sarlósfecskék röpködnek a szegedi panelek között

A napokban az újszegedi panelházak között havasi sarlósfecskék tűntek fel. Elképzelhető, hogy a megfigyelt négy madár költésbe is kezd.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2021. május 13.

A napokban az újszegedi panelházak között havasi sarlósfecskék tűntek fel. Elképzelhető, hogy a megfigyelt négy madár költésbe is kezd.

Újszegeden, a Temesvári körúton álló 17 emeletes ház körül először csak egy példányt láttak cikázni, de a kora esti órákban a helyszínre érkező madarászok már négy példányt számoltak. A madarászkörökben szenzációsnak számító hírről a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei Csoportja számolt be közösségi oldalán. Ahogy írják, van remény arra, hogy költőfajként itt is megtelepedjenek ezek a rendkívüli madarak. Annál is inkább, mert tavaly Debrecenben és Hódmezővásárhelyen is fészkeltek.

A havasi sarlósfecske 1996-2020 között tizennégy alkalommal került elő nálunk. Egészen a múlt évig ezek az észlelések leginkább csak átrepülő példányokat jelentettek.

A havasi sarlósfecske jóval nagyobb, mint a hazánkban rendszeresen költő sarlósfecske, és hozzánk legközelebb a Kárpátokban költ. A Földközi-tenger mentén is gyakran lehet találkozni velük, ahol – a hazai sarlósfecskékhez hasonlóan – hangos vijjogással cikáznak a tengerparti óvárosok felett. A sarlósfecskék a világ legjobb és legtöbbet repülő madarai, még aludni is tudnak repülés közben, és előfordul, hogy az év során csak a költési időszakban szállnak le. A nevük csalóka, mert nem fecskék, a kolibrikkel állnak rokonságban.

A havasi sarlósfecske védett faj, természetvédelmi értéke 25 ezer Ft.

Cikkajánló