Ritkán látható különös kis madarak tűntek fel a Dél-Alföldön

Ezek az eurázsiai sarkvidék tundráin költő kedves kis madarak aránylag ritka vendégeknek számítanak nálunk. Idén pedig a vártnál korábban jelentek meg a kardoskúti Fehér-tónál.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság
2023. augusztus 28.

Ezek az eurázsiai sarkvidék tundráin költő kedves kis madarak aránylag ritka vendégeknek számítanak nálunk. Idén pedig a vártnál korábban jelentek meg a kardoskúti Fehér-tónál.

A havasi lilék elsősorban az őszi vonulásuk alkalmával bukkannak fel a Hortobágyon és a dél-alföldi pusztákon. Nem véletlen, hogy éppen itt, ugyanis ezek a gyönyörű kis madarak kifejezetten kedvelik a rövidre legeltetett területeket, mert ott tudják legjobban megtalálni a táplálékul szolgáló rovarokat, pókokat, férgeket, puhatestűeket.

Idén az első példányok a szokásosnál hamarabb érkeztek, augusztus 16-án észleltek néhány példányt a kardoskúti Fehér-tónál. Az, hogy több napon át itt maradtak, mutatja, hogy megfelelőnek találták a táplálkozóhelyet – olvasható a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.

Mint írják, érdekesség, hogy a havasi liléknél nem a hímek, hanem a tojók a nagyobbak és a díszesebb tollazatúak. A tojó több hímmel is párzik, a fiókák felnevelését is rájuk hagyja. Legtöbbször csak a hím kotlik az 1–3 tojáson. A fészekhagyó fiókák körülbelül egy hónapos korukban röpképessé és önállóvá válnak.

Magyarországon védett faj, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

A havasi lilék első példányai általában augusztus 25-e tájékán jelennek meg a Dél-Alföldön, ezért is számít korainak a mostani megfigyelés. Számuk az elkövetkező hetekben, egészen szeptember végéig várhatóan gyarapszik majd. Hazánkban leginkább ősszel, augusztus és november között lehet megfigyelni őket.

Cikkajánló