Ritkán ragyog így a Jupiter: ma este lesz a legfényesebb

A Jupiter hatvan év elteltével a Nap körüli keringésének legfényesebb szembenállásába kerül. Hasonlóra is tizenkét évet kell várnunk.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
svabhegyicsillagvizsgalo.hu
2022. szeptember 26.

A Jupiter hatvan év elteltével a Nap körüli keringésének legfényesebb szembenállásába kerül. Hasonlóra is tizenkét évet kell várnunk.

Az óriásbolygó 1963 óta nem látszott ilyennek. Ma, szeptember 26-án (hétfő) este 8 óra után a keleti látóhatár felett szabad szemmel is látható lesz a szokatlanul fényes égitest.

Ma este a Jupiter ragyogása messze meghaladja az égbolt többi szereplőjét – olvasható a Svábhegyi Csillagvizsgáló oldalán.

Mint írták, a földpályán kívül keringő bolygók helyzete kitüntetett, amit a Nappal való szembenállásnak vagy oppozíciónak nevezünk. Ennek során a Földről nézve a bolygó pontosan a Nappal ellentétes oldalon van, tehát a Föld a Nap és a bolygó közé szorul. Ilyenkor van a legközelebb hozzánk, ezért ekkor látszik a legnagyobbnak és legfényesebbnek. A Jupiter a Napot megközelítőleg tizenkét év alatt kerüli meg, és ezalatt tizenegyszer kerül szembenállásba a Földdel. Mivel a bolygó most van a legközelebb a napközelpontjához, 2022-es szembenállása során látszik a legfényesebbnek a keringése során. Ezt hívhatjuk nagy oppozíciónak – olvasható a közleményben.

Manapság a földközelben járó szuperhold szokta felkelteni a nagyközönség érdeklődését, holott (a tévhittel ellentétben) a földtávolban járó telihold és a szuperhold közötti különbség (fényesség, méret) a laikusok számára nem érzékelhető. Ezzel szemben a Jupiter kis és nagy oppozíciója között szemmel látható a fényességkülönbség, és távcsővel is jól látható korongméret növekedés van – mutatnak rá a szakemberek.

A közlemény szerint hétfő éjjel fél egykor lehet teljes ragyogásában megcsodálni a Jupitert, feltéve, ha az időjárás is engedi.

Már este 10-től is kémlelhetjük az eget, de a delelésben lévő, 42 fok magasan járó Jupiter lesz a leglátványosabb. Szinte bármekkora távcsővel fel lehet bontani az apró bolygókorongot. Már egy kézi binokulárral is gyönyörködni lehet a bolygóban, sőt a körülötte keringő Galilei-holdak is előbukkannak vele. Egy hússzoros nagyítású kis távcső megmutatja a Jupiter korongjának lapult alakját, és a két egyenlítői sávot is, egy 8–10 centiméter átmérőjű lencsés távcsővel, százszoros nagyításon az egyenlítői felhősávok fodrai is kibontakoznak, sőt akár a Nagy Vörös Folt is megfigyelhető. Sajnos az előrejelzések szerint ma este felhős égboltra kell számíthatunk, ugyanakkor reményre ad okot, hogy az éjjeli órákban felszakadozik a felhőtakaró, így talán nem maradunk le a ritkán látható jelenségről.

A megfigyeléséről részletesen a Sávhegyi Csillagvizsgáló oldalán lehet olvasni.

Cikkajánló