Rizlingország fellegvárában

A Keszthelyi-hegység legtávolabbi sarkát őrizte egykor rezi vára. A legszédítőbb panorámát vagy a legmagasabb várfalakat talán nem itt találjuk, de a ritkán járt környék így is tucatnyi egyedi felfedeznivalóval vár.

Szerző:
Gulyás Attila
Fotó:
Gulyás Attila
2018. november 23.

A Keszthelyi-hegység legtávolabbi sarkát őrizte egykor rezi vára. A legszédítőbb panorámát vagy a legmagasabb várfalakat talán nem itt találjuk, de a ritkán járt környék így is tucatnyi egyedi felfedeznivalóval vár.

A főleg dolomitból álló, egyébként rendkívül vegyes talajú és változatos élővilágú Keszthelyi-hegység a nyári szezonban kevésbé állja a látogatókért folyó versenyt a magyar tenger mellett. Szerencsére viszont ide akkor sem érkeznek kevesebben, ha a fürdéshez túl hideg lesz, az erre járókat pedig igazán sűrű turistaút-hálózat fogadja. Mindez a rendezett tájjal, a nyári balatoni szezonon edződött, jól felkészült szállásadókkal és hasonló szolgáltatókkal kitűnő kirándulóhellyé teszik a környéket akár teljesen kezdők számára is. Sümeg felől érkezve tárul a szemünk elé a környék egyik legjellemzőbb tájképe, a hegység északi oldalának csúcsai: jobbra a meredek Púpos-hegy, balra pedig Rezi várhegye. Az utóbbira a kéktúra ösvényén akár szinte toronyiránt is eljuthatunk, de ha több időnk van, érdemes lehet a névadó falun át érkezni.

Rezi vára Zalaszántó felől - az egyetlen irány, ahonnan klasszikus, hegytetőn álló várnak látszik a fennsík szélén álló erődítmény

 

A hegység nyugati oldalában, egy kis fennsíkon fekvő Rezi falu adottságai igazán kedvezőnek bizonyultak a szőlőtermesztéshez. A legnagyobb hírnevet az olaszrizlingből készült borok szerezték, innen kapta a környék a „rizlingország” nevet: ma már számos kisebb-nagyobb borospince és egy fesztivál is épül a falu dűlőinek borára, sajnos főleg csak a nyári hónapokban. Keszthelyről átlagosan kétóránként jönnek a buszok, majd fordulnak is vissza, az út keskeny folytatása miatt Rezi tömegközlekedési szempontból zsákfalu.


A falu széléről a legkülönfélébb táblák irányítanak a hegyek túloldalán álló vár felé: betonprizmára, fára, vagy kis táblára festett „Vár” feliratok gondoskodnak róla, hogy az út keresése egy másodpercet se vegyen el a táj figyeléséből. Az erdő szélén a várhoz tartozó tanösvény alaposan kiépített állomásai is megjelennek, amelyek táblái a természeti környezet mellett a vár történetéről is mesélnek.


  
Elsőre akár egy modern villa kerítésének is tűnhetne, pedig öt kilométerre a falutól, Rezi vár szakszerűen helyreállított és lefedett kapujához érkeztünk

 


Az Árpád-kor óta álló erősség török időkben végvárrá vált, és bár elfoglalni sosem tudták, az ostromok, a természet erői és a tulajdonosait sújtó pénzhiány mégis oda vezetett, hogy a 17. századra már csak a romjai maradtak meg. Az alapos műemlékvédelmi munkák a 2000-es években indultak meg, majd a falak stabilizálása után a területet ismét teljes egészében visszakapták a látogatók. A falak közt elterülő, park jellegű terület ma is a környék legnépszerűbb pihenőhelye.
 

 

 

A hegység itteni része egyben az ország nagy részén átívelő Északi-középhegység legnyugatibb sarka is: a középen, immár fentről látott Púpos-hegyen túl már a Zalai-dombság löszhullámait látjuk. Idefent az egykori lakótorony falai és a Meleg-hegy csúcsának északi sziklái, jobbra a Zalaszántói-medence terül el

Rizlongország napfényes fellegvára 

 

Programajánló

November végi holdfénytúra Rezi várához
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és a Rezi Várbarátok Köre Egyesület szeretettel vár minden érdeklődőt a telihold fényénél egy vadregényes túrára a rezi várhoz 2018. november 23-án, 18 órai indulással a rezi általános iskola parkolójából. A résztvevők csapatokat alkotva, a regisztrációt követően menetlevéllel indulnak a célhoz. Az útvonalon többpontos szellemi és ügyességi feladatok várják a túrázókat.


A célhoz érve mindenki megsütheti az útravalóul elcsomagolt szalonnáját, és tiszta idő esetén a vacsora elfogyasztása közben gyönyörködhet a várból elé táruló panorámában. További, friss információk az esemény közösségi oldalán.

 
 

Kelet felé, Várvölgy falun túl a Tapolcai-medencébe is bepillanthatunk


Ilyet bizony nem sok helyen látni: három vár egy képen. Rezi fala előtt, a középső hegy csúcsán Tátika vára, tőle balra, éppen csak a hegygerinc fölött Sümeg fehérlő várfala. A környék további jelentős vára Csobáncon volt, ahonnan szintén látni lehet Sümeget, így a kommunikáció a végvári időben is egész gördülékeny volt - amennyire a fény és füstjelek korlátai engedték. Az itteni várak közül a törököknek csak az erősen elhanyagolt Tátikát sikerült elfoglalniuk, ami nem jelentett számottevő katonai előnyt.

Az egykori kaputorony fedett helyiségében akár bivakolni is lehet, de a vár hivatalosan csak reggeltől estig látogatható - aki mégis hálószobaként élvezné az éjszakai erdőt, a vár előtti réten esőházak közül is választhat

 


Nem messze a falaktól, hatalmas, öreg tölgyfák közt akár több tucat ember is kényelmes padokon ülhet, focizhat, vagy csak pihenhet a jól berendezett, tisztásokkal tarkított fennsíkon

A november közepi nyár a múlt hétig tartott ki, mostanra valószínűleg már kicsit fakóbb, de korántsem szegényesebb színkavalkáddal vár idefent a természet

 

 

Visszafelé, a Rezire vezető úton is akad néhány kisebb kilátóhely: itt éppen a falu északi szélét, és a Zalai-dombság nyugati vonulatait látjuk. A széles úton akár autóval is el lehet gurulni a vártól fél kilométerre lévő kanyarulatig, ahol 5-6 jármű fér el.


Bár még csak kora délután van, ezen a könnyű túrán máris sikerült a látványosságok széles skálájával feltöltődni. Aki pedig ennél többre vágyik, a kilátóhelyeken élőben sem lesz nehéz dolga újabb célpontot választani, és akár aznap el is érni - a jól sikerült túrát a környék sűrű tömegközlekedése is segíteni fogja. 

 


Kapcsolódó cikkeink:
Kéktúra Zalaszántótól Keszthelyig

Két szomszéd vár között egy buddhista szentély
Balaton-felvidéki várromok, amiket egyszer látni kell

Cikkajánló