Rockenbauer másfél millió lépése novemberi számunkban

Az ősz utolsó Turista Magazinjának hasábjain a hulladékmentes életmód hazai úttörőjével beszélgetünk, körbejárjuk, milyen változást okozhat az erdők életében a Kemencei Erdei Múzeumvasút bővítése, és a harminc éve elhunyt Rockenbauer Pálra emlékezünk.

Szerző:
TM
Fotó:
latogatokozpont-szabolcs.hu
Gulyás Attila
Nógrádi Attila
MTI / Kozák Albert
2017. október 30.

Az ősz utolsó Turista Magazinjának hasábjain a hulladékmentes életmód hazai úttörőjével beszélgetünk, körbejárjuk, milyen változást okozhat az erdők életében a Kemencei Erdei Múzeumvasút bővítése, és a harminc éve elhunyt Rockenbauer Pálra emlékezünk.

Jön a tél, így időszerű lehet a kirándulásaidhoz beszerezned egy jó hálózsákot, amelyben biztosan kényelmesen töltheted a hideg éjszakákat. Ehhez nyújt segítséget Túrapraktika és Körkép rovatunk.

 

A szabolcsi földvár a magasból


Talán nem is veszed észre, ha barangolásaid közben földvárakra bukkansz, azok többnyire ugyanis ma már alig láthatóak. Most megtudhatod, hogy hol találkozhatsz velük. A Mecsek tájain is jártunk: Zengő, Óbánya és vízesésekkel, zúgókkal tarkított völgye, illetve Kisújbánya kilátója került terítékre. Messzelátó rovatunkban ez alkalommal a Millenniumi-kilátóból pillantunk le, a Hónap Turistaháza pedig az Oszlai kulcsosház lett, ahol igazi vadonélményben volt részünk.

 

Az Oszlai kulcsosház


Az utolsó nógrádi betyár, Sisa Pista rejtekhelyeit járjuk végig a Mesél a térkép hasábjain, Kötött pálya rovatunkban pedig azt fejtegetjük, mivel járhat a Kemencei Erdei Múzeumvasút régi pályájának helyreállítása. A madárkedvelők ezúttal a gulipánról tudhatnak meg többet, aki pedig a vadon termő növényekkel barátkozna, Gasztro rovatunknak fog örülni, amelyben a csipkebogyó kevésbé ismert felhasználási módjait mutatjuk be.

 

A Baradla barlang főága a Styx-patakkal az Aggteleki Nemzeti Parkban


Bemutatjuk az Aggteleki Nemzeti Park látnivalóit: bár elsőre mindenki a barlangokra asszociál, egyéb érdekességekért sem kell messzire menni, ott van például a hucul ménes vagy a Rudabányai-tó. A csobánci vár több mint 750 éves romjainál is jártunk, ahol nemrégiben kéktúra-pecsételőhely létesült. Zord magashegységi sziklavilág és a virágos alpesi rétek? A kettőt egyszerre fedezheted fel a Prísank turistaútjain.

 

A csobánci vár


Az éppen harminc éve elhunyt Rockenbauer Pál vitathatatlanul óriási hatással volt a hazai természetjárásra. Rá emlékezünk összefoglaló nagy cikkünkben, felelevenítve kivételes életpályáját és személyiségét.

 

 

A NOVEMBERI SZÁMUNKAT ITT TUDOD ONLINE MEGRENDELNI, DE KEDVEZMÉNYES ELŐFIZETÉSRE IS VAN LEHETŐSÉGED.

 

Cikkajánló