Romantikus randihelyszínek bakancsban

Valentin-nap alkalmából összegyűjtöttünk öt olyan kirándulócélpontot, ahol remekül fogjátok érezni magatokat, ha nemcsak egymást, de a természetet is kedvelitek.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Gulyás Attila (Kiemelt kép)
2024. február 14.

Valentin-nap alkalmából összegyűjtöttünk öt olyan kirándulócélpontot, ahol remekül fogjátok érezni magatokat, ha nemcsak egymást, de a természetet is kedvelitek.

1. Zebegény: Kirándulás egy csörgedező patak mentén

Ha igazán romantikus és látványos túrahelyszínt kerestek, a Dunakanyar mindig jó választás. Ezen belül jó ötlet lehet Szentendre felfedezése, egy visegrádi várlátogatás vagy – ha a legszebb panorámát keresitek – egy kiadós túra a Prédikálószékre, de mi most egy olyan helyszínt szeretnénk előtérbe helyezni, ahol – pláne ilyenkor télen – vélhetően kicsit kevesebben fordulnak meg. Ez pedig nem más, mint Zebegény, ahol a főtéren álló, minden évszakban gyönyörű Havas Boldogasszony templomtól többféle útvonalon is elindulhattok felfedezni a környéket.

Még a februári szürkeségben is varázslatos a Malom-völgy, ahol csörgedező patak mellett vezet az utunk, Törökmezőn pedig akár kalandparkozhatunk is, vagy megnézhetjük a miniállatkertet, és közben remek kilátópontokra bukkanhatunk. Célállomásunk Nagymaros, ahová egy könnyed, 12 km-es túra vezet. Bővebben itt írtunk róla.

2. Tata: Az Öreg-tó másik arca

Bár Tata az Öreg-tóval és a várral együtt populáris célpontnak számít, mégis van a közelben egy rövidke útvonal, ahol viszonylag kevesen fordulnak meg. Lehet, hogy még neked sem jutott eszedbe körbesétálni a tavat, pláne télen, de mi már próbáltuk (itt írtunk róla), és garantáljuk a maradandó élményt, kettesben is.

A tó körül tanösvény kanyarog, ami 14 állmáson keresztül mutatja be a gazdasági, turisztikai és a vadludak miatt természetvédelmi szempontból is fontos helyszínt. Talán nem is gondolnád, hogy a tó körül még tengerpartot idéző, homokos fövenyen is sétálhatsz. Az útvonal érinti a belvárost, így a 7,4 km-es sétát kibővítheted akár egy kastély- vagy várlátogatással, de beiktathatod a Kálvária-dombot is, ahol megcsodálhatod a kis kápolnát és a szép panorámát a Fellner Jakab-kilátóból.

3. Alcsúti Arborétum: Milliónyi fehér virág között

Minden év február közepén veszi kezdetét hazánk egyik első angolparkjában a híres-neves Hóvirágünnep, ami az év egyik fénypontja az arborétumban. Ha szeretnéd elkerülni a tömeget és van rá lehetőséged, akkor próbálj hétköznap ellátogatni Alcsútra, de a milliónyi hóvirág látványa mindenképpen el fog varázsolni, bármikor is mész. Az Alcsúti Arborétumban hét hóvirágfaj nyílik, azon belül is 24 változat, bár a növények között csak árnyalatnyi különbségeket fedezhet fel az avatott szem.

Az angolparkba nemcsak a hóvirágok miatt érdemes ellátogatni. A 2,5 hektáros területet bejárva különleges hangulatú épített emlékeket láthatsz. Egykor egy kastély is állt itt, amelynek most már csak a homlokzata látható, látványos a klasszicista stílusú kis Babaház, a kápolna pedig az amerikai filmeseket is megihlette, itt vették fel a Rítus és a Borgiák egyes jeleneteit. A jegyekről és a nyitvatartásról az arborétum oldalán találsz infót.

4. Óbányai-völgy: Túra a „magyar Svájcban”

Egy nem túl hosszú és nem túl megerőltető, de annál látványosabb túrát ajánlunk a Mecsek legszebb részén, az Óbányai-völgyben, Óbányától a Cigány-hegyig. A kirándulás első látványossága a Csepegő-szikla, ami azért érdekes, mert nevéhez híven folyamatosan csöpög belőle a víz, nem sokkal ezután pedig

elérjük a Ferde-vízesést, amit Tündérlépcsőnek is neveznek, és azért érdekes, mert a tektonikus erők kibillentették a rétegeket vízszintes helyzetükből.

Ezután Kisújbánya, az erdő közepén rejtőző üdülőfalu következik szép, tornácos házakkal, és innen már nincs messze az 524 méter magas Cigány-hegy, ahol egy kilátót találunk. Fentről csodálatos körpanoráma tárul a szemünk elé: látjuk a Zengőt, a Misina-tetőt és a Villányi-hegységet. A túráról itt írtunk bővebben.

5. Az ország egyetlen halászkápolnája extrákkal

Ha igazán meghitt és tömegmentes helyszínre vágytok, irány a Vonyarcvashegy felett magasodó, szépséges környezetben fekvő halászkápolna, ahol akár a végtelenségig gyönyörködhetsz a Balaton látványában. Úgy tartja a legenda, hogy a különleges, hófehér kis kápolnát a halászok emelték hálából, amiért megmenekültek egy rianásból. Elhunyt társaik emlékhelyét a dombra felfelé menet találjuk, és elsétálunk egy különös hangulatú, régi temető mellett is.

A Szent Mihály-domb tetején, fenyőkkel szegélyezett tisztáson a romantikus épület mellett asztalokat és pihenőpadokat helyeztek el, érdemes itt letelepedni és szemlélődni. Fantasztikus kilátás nyílik innen a magyar tengerre, és a távolban még a Badacsony körvonalai is kirajzolódnak. Bővebben itt írtunk a kápolnáról.

A cikk 2023 februárjában jelent meg először.

Cikkajánló