Rövid élményséták egy csonka hétvégéhez

A hét egyetlen szabadnapjához igazítva rövid, de élménydús kirándulásokat gyűjtöttünk egy csokorba a Természetjáró.hu kínálatából, hogy a túrázás és a pihenés is beleférhessen a vasárnapba.

Szerző:
Természetjáró.hu
Fotó:
Német-Bucsi Attila
Magyar Természetjáró Szövetség
2022. március 23.

A hét egyetlen szabadnapjához igazítva rövid, de élménydús kirándulásokat gyűjtöttünk egy csokorba a Természetjáró.hu kínálatából, hogy a túrázás és a pihenés is beleférhessen a vasárnapba.

A Cserhát lankatengerében minden irányból jól látható „világítótornyokként” emelkedő hegytömbök nagyszerű panorámákat nyitnak e szaporán hullámzó vidékre. Ezt az élményt, a Börzsönytől a Mátráig,és Budapesttől az Alacsony-Tátráig nyíló kilátást nyújtja a Szanda kettős csúcsú hegye is, csak éppen megtoldja még egy várrommal, és izgalmas geológiai elemekkel is.

Panorámát nem, de festői szálbükköst és érdekes erdei tavat ígér bakonyi túránk, amely a Gerence völgyéből bukik át a „bakonyi Gyilkos-tó” apró katlanjába. A Bükknek ezúttal a hegység fennsíkjánál kevésbé látogatott déli szegletébe, azon belül is a Vár-hegy tölgyerdei rezervátummal, helyenként őserdei miliővel, és hegyvidéki, valamint alföldi kilátásokkal kecsegtető tömbjére invitáljuk olvasóinkat.

Heti Kéktúra-ajánlatunk pedig a Keszthelyi-hegységbe kalauzol, amely kiadós, de egynapos szakaszteljesítést és a tóra, valamint partmenti hegyeire nyíló kilátásokat tartogat.

1. Görbeország kapujában: séta Szanda várához

  • Kiinduló-/végpont: Szandaváralja, buszforduló
  • Táv: 6,7 km
  • Szintemelkedés: 326 m
  • Szintcsökkenés: 326 m
  • Időtartam: kb. 2:15
  • Főbb látnivalók: Mária-forrás, a szandai Várhegy várromja és kilátása, andezitformák

A dombok legmélyén, a környező városoktól legmesszebb fekvő, kicsiny faluból, Szandaváraljáról kirándulunk a település feletti réteken, a hegyoldal sűrű erdőjén át a környék legmagasabb pontjára, a szandai Várhegy tetejére. Az útvonal kényelmes sétát ígér, bár a vár bevételekor izgalmas, köves ösvényen közelítjük meg a csúcsot. A vulkanikus sziklák a hegy tetején egy nagy tömbben egyesülnek, és a sötét ormon még magasabbra mutat az utolsóként megmaradt kőfal. A hegy egyértelműen uralja a vidéket, így talán az egész Cserhát legjobb természetes kilátópontjáról fedezhetjük fel madártávlatból a nógrádi tájat és a Tátrától az Alföldig elnyújtózó, szakadatlanul hullámzó vidéket.


2. A „bakonyi Gyilkos-tó” és a Hubertlak titkai

  • Kiinduló-/végpont: Gerencepuszta, Odvaskői-barlang buszmegálló
  • Táv: 7,5 km
  • Szintemelkedés: 257 m
  • Szintcsökkenés: 257 m
  • Időtartam: kb. 2:20
  • Főbb látnivalók: Hubertlaki-tó, Hubertlaki kulcsosház, az útmenti bükkös

Rövid, látványos, kisebb gyerekekkel is kényelmesen teljesíthető túra Hubertlakra, ahol a különleges látványt nyújtó tavacska mellett egy háromszintes kastéllyal és a vadászok védőszentjének legendájával is megismerkedünk. Utunk során a Molnár-kút meredek falú völgyén át a hajdani erdei kisvasút nyomvonalán sétálunk, kirándulásunk pedig a szép, erdei fekvésű, facsonkokkal tűzdelt tó látványában éri el csúcspontját. A vadászemlékműnél Szent Hubertusz történetét ismerhetjük meg, míg a Hamuházi-réten az egykori vadászkastély emléke dereng fel. A túra elején és végén a Vörös János-sédi pihenőt érintjük, amely nagy, gyepes területével és pihenőalkalmatosságaival a gyerekekkel érkezők számára különösen jó lehetőség a piknikezésre.


3. Kirándulás a Várhegy Erdőrezervátumban

  • Kiinduló-/végpont: Noszvaj, Síkfőkút Hotel buszmegálló
  • Táv: 8,4 km
  • Szintemelkedés: 439 m
  • Szintcsökkenés: 439 m
  • Időtartam: kb. 2:45
  • Főbb látnivalók: Sikfőkúti-tó, Attila-forrás, kilátások a Bükk-fennsíkra, a Várhegy Erdőrezervátum tölgyese, a Várkúti turistaház és tisztása

A Déli-Bükk kellemes tölgyeseiben kalandozó körtúrán a környék legmagasabb csúcsára, a Várhegyre kapaszkodunk fel, ahol kilátó helyett ősi vármaradvány és egy erdőrezervátum fogad – de mostanában, a lombok hiányában a környező tájak is felsejlenek a fák között. Az erdei hangulatot csak a Várkúti turistaház és az előtte sütkérező kis tisztás töri meg. Megérdemelt piknikünk után, a visszaúton ismét vegyeserdővel borított völgyben ereszkedünk Síkfőkútra. Hangulatos erdei körtúra erdőrezervátummal és egy bronzkori várhellyel megkoronázva, erdei tavacskát és a falu tavait is felkeresve.


4. OKT-04.: Keszthely – Tapolca

  • Kiinduló-/végpont: Keszthely vasútállomás és Tapolca vasútállomás
  • Táv: 29,2 km
  • Szintemelkedés: 560 m
  • Szintcsökkenés: 540 m
  • Időtartam: kb. 8:20, 1 vagy 2 nap
  • Főbb látnivalók: Nagy-mező, Láz-tetői kilátó (kis kitérő), Kő orra kilátóhely, Tapolca főtere és tavasbarlangja (kis kitérő)

A Balaton-felvidék tanúhegyeinek látványa szinte szimbóluma a Kéktúra e szakaszának. A szigethegyek szoknyáján zöldellő szőlőstelkek közül a pazar kilátást kínáló hegytetőkre is felkapaszkodunk, és közben leereszkedhetünk a borospincék hűvös mélyére. Az Országos Kéktúra 4. szakaszán nekivágunk a „keszthelyi riviérának", bevesszük magunkat a Keszthelyi-hegység erdőrengetegébe, hogy az északi oldalon Vállusra érkezzünk meg. Felkaptatunk a Kő orrára, ahonnan megmutatja magát a Tapolcai-medence és a tanúhegyek látványa. Bőséggel termő szőlősorok között sétálunk Lesenceistvándra, majd innen vándorlunk át Tapolcára.


Másik túrát keresel? Semmi gond!

A Természetjáró.hu folyamatosan bővülő katalógusában országszerte több mint ezer közül válogathatsz: gyalogos túrákat éppúgy találsz benne, mint kerékpáros- és vízitúrákat, terepfutásokat vagy teljesítménytúrákat. Mindegyikhez fotógaléria, részletes leírás és térképes nyomvonal tartozik, ami akár le is tölthető. De még erre sincs szükség, hiszen telefonon egyetlen gombnyomással megnyithatod a túrát az ingyenes Természetjáró appban, amivel lementheted térerő nélküli használatra, és a terepen navigálhatsz is. Ha pedig inkább magadnak keresnél útvonalat, azt is megszerkesztheted a Túratervezővel, nyomon követve a közeli látnivalókat és szállásokat, sőt áttekintheted a térképen az aktuális terepi figyelmeztetéseket, lezárásokat is.






Cikkajánló