Rózsaszín virágszőnyeg virít Drávaszentesen

Teljes pompájában virágzik a kora ősz egyik mutatós hagymás növénye, az őszi kikerics, mely lilás-rózsaszínes virágjaival borítja be a drávaszentesi réteket, legelőket.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2020. október 6.

Teljes pompájában virágzik a kora ősz egyik mutatós hagymás növénye, az őszi kikerics, mely lilás-rózsaszínes virágjaival borítja be a drávaszentesi réteket, legelőket.

Augusztus végétől egészen októberig virágzik az őszi kikerics (Colchicum autumnale). Latin nevét a monda szerint a Fekete-tengerhez közeli településről, Colchisról kapta, mely város hajdan a méregkeverők hazája volt. Médea, a kolkhiszi király lánya e növényt használta mérgei elkészítéséhez.

Minden része mérgező, népi nevei között nem véletlenül szerepel a kutyadöglesztőfű. A legelő állatok elkerülik, azonban a kecskék, juhok kis mennyiségben fogyasztják. A növény egyébként nagyon hasonlít a krókuszra, azonban annál nagyobb, pohár alakú virágai augusztus-szeptember hónapban, levelek nélkül bújnak elő. Hosszú, fényes levelei csak tavasszal kezdenek el kihajtani, melyek akár a 30 cm-t is elérhetik, és nyár elején visszahúzódnak. A virágaiból kifejlődő toktermés tavasszal fejlődik ki, melynek beérett magjait a hangyák hordják szét – írja a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a honlapján.

Ezekben a napokban tömegesen is találkozhatunk velük, többek között Barcs Drávaszentes településrészének üde rétjein. Szépsége sok embert elbűvöl. Bár nem védett, de kirándulásaink alkalmával vigyázzunk rá, virágját ne szedjük le (gyorsan hervad), hogy e törékeny kis virágban unokáink is gyönyörködhessenek!

Forrás: Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság


Cikkajánló