Sejtelmes napfogyatkozás és az Embrió-köd lenyűgöző részletei

A 2022-es évet két igazán izgalmas képpel zárta a Magyar Asztrofotósok Egyesülete. Immár három éve választják meg a Hónap képét hazai asztrofotósok munkáiból. Most egy nem túl kegyes, de annál bravúrosabb részleges napfogyatkozást, és egy izgalmas ködösség még izgalmasabb részleteit csodálhatjuk meg.

Szerző:
Turista Magazin
Magyar Asztrofotósok Egyesülete
Fotó:
Schmall Rafael
Tóth Bence
Forrás:
Magyar Asztrofotósok Egyesülete
2023. január 3.

A 2022-es évet két igazán izgalmas képpel zárta a Magyar Asztrofotósok Egyesülete. Immár három éve választják meg a Hónap képét hazai asztrofotósok munkáiból. Most egy nem túl kegyes, de annál bravúrosabb részleges napfogyatkozást, és egy izgalmas ködösség még izgalmasabb részleteit csodálhatjuk meg.

Minden hónapra jut egy gyönyörű asztrofotó a Magyar Asztrofotósok Egyesületének jóvoltából, hónapról hónapra kiválasztanak egy valamilyen szempontból érdekes vagy bravúros asztroképet hazai asztrofotósoktól. A Hónap képei sorozatban pedig nemcsak a képeket csodálhatjuk meg, hanem a segítségükkel a végtelen és izgalmas univerzumot is megismerhetjük. Lássuk, melyek lettek 2022-ben a november és a december legszebb asztrofotói!

Sejtelmes napfogyatkozás

Novemberben egy olyan képet emeltek ki, amelynek készítésénél olyan nehezítő időjárási körülmények léptek fel, amely végül a fotó érdekességét is adta. Schmall Rafael a 2022-es részleges napfogyatkozást szerette volna megörökíteni, de úgy tűnt, az égiek nem igazán akartak kedvezni a tehetséges asztrofotósnak.

Hazánk kicsi, és ezért átlagosan egy évszázadban egy teljes napfogyatkozás részesei lehetünk, azonban részleges napfogyatkozások rendre néhány évente érintik országunkat is. 2022. október 25-én a Nap korongjának közel felét elfedő fogyatkozás volt várható, de ellentétben a rendkívül szerencsésen alakult 1999. augusztus 11-i teljes napfogyatkozással, amikor nemcsak az égi jelenség, de az időjárás is rendkívül kegyes volt hozzánk, és az egész országban derült idő volt,

az idei részleges napfogyatkozás ideje alatt szinte teljes volt a felhőfedettség, és csak pillanatokra volt megpillantható a fogyatkozó Nap.

De ami elsőre a nehézséget jelentette, az lett végül az elkészült kép különlegessége is. Rafael előre készült a jelenségre, és nemcsak egy fogyatkozást, hanem egy légköroptikai jelenséget is megpróbált lencsevégre kapni, amelyről így mesélt:

„Az igazi cél egy sejtelmes, koszorús napfotó megalkotása volt, tudván, hogy elég rossz időjárás lesz ezen a napon. A nap fénye elhajlik, ahogy a középszintű felhőkön átverekszi magát, és ez okozza az úgynevezett napkoszorú jelenségét. Másfajta felhőkön a Nap fénye szóródik például a középszintű, ún. altocumulus felhőkön. A jeles napon ez utóbbi lehetőséget dobta az élet a napfogyatkozás alatt.”

Csillagok és bolygók bölcsője

A decemberi Hónap képén egy gyönyörű ködösség egyik részletét láthatjuk, amelyen izgalmas objektumokat fedezhetünk fel. Tóth Bence az embrióalakzatot öltő, az asztrofotósok által jól ismert ködösséget örökítette meg,

Az IC1848 jelzésű köd, azaz az Embrió-köd a Tejútban, annak Perzeusz-karában helyezkedik el a Naprendszertől 7500 fényévnyire. Megannyi születőfélben lévő és fiatal csillag otthona, mint a legtöbb nagy galaktikus HII zóna a Tejútrendszerben. Magyarországról jól megfigyelhető ősszel és télen a Cassiopeia csillagképben.

Tóth Bence felvételén nem találjuk az embrió alakzatot, ugyanis ez egy nagyfelbontású részletfelvétel, amely az egész ködösségnek csupán csak a nyugati fertályát ábrázolja remek kompozícióban.

A felvételen pedig olyan apró részletek figyelhetők meg, melyek korábbi asztrofotókon nem igazán.

A ködösség mélyén Bok-globulákat fedezhetünk fel, amelyek olyan, a környezetüknél sűrűbb csillagközi anyagcsomók, melyek belsejében nagy eséllyel indulhat be a csillagok és bolygók keletkezése, ha a sűrűség a magjukban elér egy kritikus mértéket.

Cikkajánló