Sertéspestis miatt elkezdték leölni a vaddisznókat Budakeszin

Több száz, afrikai sertéspestisben elhullott vaddisznót találtak Budakeszin, ezért az intézkedés. Eddig még nem volt beteg vaddisznó ilyen közel a fővároshoz.

Szerző:
Index
444
Fotó:
Adobe Stock
2019. október 2.

Több száz, afrikai sertéspestisben elhullott vaddisznót találtak Budakeszin, ezért az intézkedés. Eddig még nem volt beteg vaddisznó ilyen közel a fővároshoz.

Először 170, ma már több száz vaddisznóról szóltak azok a hírek, amelyek a Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi Erdészetének területén elhullott állatokról számolnak be. Az Index a cikkében Bognár Lajos országos főállatorvos köztévés nyilatkozatát említi, mely szerint az állatok leölése megkezdődött Budakeszin, mert a betegség miatt ki kell üríteni a területet. 

 


Azt is kiemelik, hogy Bognár Lajos szerint biztosan emberi közvetítéssel jutott be a vírus, mert Budakeszi környezetében a természetben még nincs jelen. A fertőzött vaddisznótetemeket az erdészet Disznóskert elnevezésű területén találták, ahol a vadásztársaságok számára tenyésztenek vaddisznókat - írta a 444


A Nébih szerint még nem biztos, hogy afrikai sertéspestisről (ASP) van szó (jelenleg vizsgálatok folynak ezügyben), de azt mondták, a gyanú valóban erős.  Az Index arról is beszámol, hogy a húsiparosok drasztikus vaddisznóirtást szeretnének, az országos főállatorvos pedig elrendelte a környéken a vaddisznótetemek keresését. A sertéspestis egyébként emberre nem jelent veszélyt.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Vaddisznót videóztak Salgótarjánban

Erdőlakóból lett szomszéd

Levideózták a Királyok útján vágtázó vaddisznót

Retteghetnek a pécsi vaddisznók

Cikkajánló