Séta Jane Goodall-lal a Vörös-kőváron

Pesthidegkút határában, a Hármashatár-hegyi-repülőtér mellett kialakított Jane Goodall tanösvény népszerű kirándulóhely, és most már egy különös színházi előadás helyszíne is. Megnéztük a Legyél Te is Jane! című előadást.

Szerző:
Tóth Judit
2022. november 2.

Pesthidegkút határában, a Hármashatár-hegyi-repülőtér mellett kialakított Jane Goodall tanösvény népszerű kirándulóhely, és most már egy különös színházi előadás helyszíne is. Megnéztük a Legyél Te is Jane! című előadást.

Egy őszi délelőttön különös találkozásra készültem. Jane Goodall várt többedmagammal egy sétára Pesthidegkút határában. Mindezt akár szó szerint is érthetnénk, hisz a neves etológus többször járt már Budapesten, többek között a Vörös-kőváron is, a róla elnevezett tanösvényen. Ezúttal azonban egy róla szóló sétaszínházi előadás kedvéért jöttünk ide.

Színház a hegyek között

Bár Jane Goodall maga nem volt itt, az őt alakító színésznő, Bohoczki Sára annyira hasonlít a fiatalkori Jane Goodallra, hogy az első pillanatban, amikor megláttam, olyan érzésem volt, mintha egy misztikus időutazásra indulnék éppen.

Ahogy később Pelsőczy Réka Jászai Mari-díjas színésznőtől, az előadás rendezőjétől megtudtam, valóban ez az elképesztő hasonlóság adta az első szikrát az előadáshoz, amely a Jane Goodall Intézettel karöltve jött létre.

Már önmagában az nagyon izgalmas, hogy a természet ad helyet egy színielőadásnak, hát még az, ha a darab egy olyan rendkívüli személyiséget idéz meg, mint Jane Goodall.

A Legyél te is Jane! című előadás az etológus két könyve, az Amíg élek, remélek és a Remény könyve alapján készült. Ahogy azt a sétaszínház elnevezés is sugallja, ezúttal mi, nézők nem passzív befogadók vagyunk csak, de mi magunk is együtt sétálunk a színésszel, sőt, olykor tevékenyen részt is veszünk az előadásban.

Afrika Pesthidegkúton

Az egy óra alatt a Hármashatár-hegyi repülőtér mellett kialakított Jane Goodall tanösvényen teszünk egy sétát, közben pedig pillanatképek, meghatározó események és fontos emberek villannak fel Jane Goodall életéből. Megtudhatjuk, hogy már kislányként nagy érdeklődéssel figyelte az őt körülvevő természetet, szó esik arról, hogy hogyan került Afrikába és milyen ellentmondásos reakciókat váltottak ki első, tudománytörténeti szempontból is fontos megfigyelései.

Az előadás során az is hamar kiderül, hogy Bohoczky Sára nemcsak külső adottságait tekintve volt jó választás erre a szerepére, de az a szelíd, bölcs erő és tartás is megvan benne, ami Jane Goodallt is jellemzi.

Ahogy haladunk fel a Vörös-kővár oldalán egymásra kopírozódik a budai hegyek kézzel fogható valósága Afrika elképzelt világával. A Hármashatár-hegyi repülőtér simán el tudja játszani az afrikai szavannát, ahol egy sziesztázó oroszlánt meglátva óvatosan és csendben hátrálunk, nehogy felébresszük a ragadozót, de épp úgy észrevesszük az ösvényen igyekvő bodobácsokat is, akik, bár a szövegkönyvben nem kaptak helyet, mégis belesétáltak az előadásba.

„Az emberekhez a szívükön keresztül vezet a legrövidebb út”

Az előadás azon túl, hogy egy valóban különleges színházi élmény, Jane Goodall példáján keresztül arra is szeretne rávilágítani, hogy a Föld és saját jövőnk alakulásában mennyire fontos az egyéni felelősség, hogy te, mi és ők is tehetünk, és tennünk is kell azért, hogy ebben az egyre súlyosbodó klíma-és ökológia válságban megpróbáljuk még menteni a menthetőt.

Ahogy erről az előadás rendezője, Pelsőczy Réka is beszél: „Ez egy vérbeli női történet. Egy saját útját járó nő története, aki az ösztöneire hallgatva, azokkal összhangban indul el egy olyan úton, ami kívülálló szemmel teljesen lehetetlennek tűnik.

Személyén keresztül talán jobban érzékelhető az egyén, az egyes ember felelőssége, és lehetőségei.

Az, hogy minden döntésünk, választásunk hatással van a környező világra, amiben élünk. Ez komoly felelősség. Abban bízom, hogy egy színésznő által előadott személyes és inspiráló történet nagyobb hatást tud elérni, mint a világ pusztulásával riogató, vagy arra figyelmet felhívó újságcikk vagy hír. Hiszek benne, hogy az emberekhez a szívükön és nem az eszükön keresztül vezet a legrövidebb út. Hogy célszerűbb, ha azt érzik, hogy ők is ilyenek akarnak lenni – mintha csak szembesítenénk őket a hiányosságaikkal.”

Legyél Te is Jane!

Előadja: Bohoczki Sára

Rendező: Pelsőczy Réka

Dramaturg: Zöldi Gergely

Szakmai konzultáns: Kádár András, a Jane Goodall Intézet munkatársa

Produkciós munkatárs: Sáfrány Eszter

Az előadást legközelebb november 19-én és 26-án láthatják majd az érdeklődők.

Iskolai csoportoknak, közösségeknek (minimum 10 fővel) előzetes egyeztetés után lehetőségük van más időpontra is kérni az előadást.

Az előadás megtekintését 12 éves kor felett ajánlják a szervezők.

Jegyvásárlás: http://www.janegoodall.hu/programjaink/seta-szinha...

További információ: info@janegoodall.hu

Az előadás létrejöttét az Agrárminisztérium Zöldforrás pályázata biztosította.


Cikkajánló