Sikeres küzdelem a bakonyi erdők nyugalmáért

Erdőségeink békéje és természeti kincseink megóvása érdekében évek óta sikeresen működnek együtt a bakonyvidéki erdőgazdaságok a rendőrséggel.

Szerző:
VERGA Zrt.
Fotó:
Gulyás Attila
2015. január 21.

Erdőségeink békéje és természeti kincseink megóvása érdekében évek óta sikeresen működnek együtt a bakonyvidéki erdőgazdaságok a rendőrséggel.

Az elmúlt évi közös járőrszolgálatok és ellenőrzések, valamint a rendőrség bűnügyi tevékenységének eredményeiről számoltak be az együttműködésben résztvevő szervek vezetői.

 

A Bakonyerdő Zrt., a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. Uzsai Erdészeti Igazgatóság, és a Verga Zrt. vezetője 2014 februárjában írt alá együttműködési megállapodást a Veszprémi Rendőr-főkapitányság vezetőjével.

 

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság - a szakhatóságokkal együttműködve - 2014-ben nyolc átfogó megyei ellenőrzést hajtott végre a bakonyvidéki erdőterületeken. Ezen kívül kisebb létszámmal, havi rendszerességgel láttak el közös szolgálatokat. A megállapodás nyomán végrehajtott közös járőrszolgálatok, ellenőrzések elsődleges célja az volt, hogy hatékonyabban ellenőrizzék a vadászati tevékenységet, valamint visszaszorítsák a természetkárosítást, falopásokat, orvvadászatot, és az engedély nélküli technikai sportokat (quadozás, motorozás, terepautózás) a környező erdőkben.

 

A fokozott ellenőrzéseket a VMRFK az erdészetek, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Erdészeti és Földművelési Igazgatóságának, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Őrszolgálatának, a Magyar Honvédség, a Polgárőrség helyi szervezetei bevonásával hajtotta végre.

 

Az akciók sorában kiemelkedő volt a 2014. május 10-i fokozott ellenőrzés, amelynek során több ezer hektáros területen végeztek közös akciót. Ekkor a Veszprém megyei rendőrök erdőrendészeti szabálysértés miatt 11 krosszmotorossal és 1 quadossal szemben intézkedtek. Összesen 6 személygépkocsi vezetőjével és 4 motorossal szemben készült közlekedési szabálysértés miatt feljelentés. Közlekedési szabálysértés miatt helyszíni bírság kiszabására 12 fő esetében került sor. Tulajdon elleni szabálysértés (falopás) elkövetése miatt 1 fő esetében helyszíni bírságot szabtak ki. Közigazgatási eljárás indítására 1 fővel szemben történt, illetve 4 fő esetében éltek a rendőrök figyelmeztetéssel kisebb fokú közlekedési szabálysértés elkövetése miatt. 

 

 

Az engedély nélküli technikai sportok a talajt és az élővilágot is veszélyeztetik

 

Tengerdi Győző, a VERGA Zrt. vezérigazgatója elmondta: „A 2014. elején intézményes formába öntött együttműködés során kisebb-nagyobb akciókat szerveztünk. A nagyobb razziákba alkalmanként 60 fő kapcsolódott be, kisebb ellenőrzéseket mintegy 10 fő részvételével minden héten végrehajtottunk. A közös munka eredményeképpen a rendőrök és az erdészek folyamatosan az erdőn vannak, és több százezres vagy akár milliós értékeket védenek meg a szabálysértők ellen. Nagy örömömre szolgál, hogy mai napon két rendőr kollégának adhatok át a VERGA Zrt. nevében jutalmat, akik a társaságunk területén hurokcsapdát alkalmazó orvvadász elkövetők nyomára bukkantak.”

 

A sajtótájékoztatón beszélt az együttműködés részleteiről dr. Szekrényes Tamás, a Bakonyerdő Zrt. balatonfüredi erdészeti igazgatója, valamint Simon Sándor, a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. Uzsai Erdészeti Igazgatóság vezetője.

 

„Büszkén mondhatom, hogy a mai napon egy olyan együttműködési megállapodást értékelünk, amelyet valamennyi együttműködő példaértékűnek tart” - jelentette ki Borbély Zoltán rendőr alezredes, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgató-helyettese.

Korábban is beszámoltunk a "bakonyi razziáról".

Cikkajánló