Sobri Jóska szikláinak meghódítása

Egy kiadós kirándulás Csesznek környékén, és szinte biztosan mindenkit magával ragad a hely varázsa. A vidék őre az ország egyik legszebb vára, amelynek falai hallgatag kövek, pedig sokat mesélhetnének az elmúlt évszázadok forgatagáról, az itt magasodó sziklák pedig kalandos mászásra invitálják a bátrakat.

Szerző:
Babcsán Gábor
Fotó:
Benecz "Paraferee" Ferenc
2015. szeptember 17.

Egy kiadós kirándulás Csesznek környékén, és szinte biztosan mindenkit magával ragad a hely varázsa. A vidék őre az ország egyik legszebb vára, amelynek falai hallgatag kövek, pedig sokat mesélhetnének az elmúlt évszázadok forgatagáról, az itt magasodó sziklák pedig kalandos mászásra invitálják a bátrakat.

A vár magas falairól körbenézve „becsapós” a táj, ahol Sobri Jóska, a híres bakonyi betyár is garázdálkodhatott. Elsőre semmi különöset nem látunk, de errefelé minden bonyolultabb es titokzatosabb annál, mint gondolnánk.

A Bakony északi rész e felől (Mór irányából) közelítve a hegység dombvidékké szelídül, és olyan harmonikussá válik, hogy önkéntelenül is Toscana jut eszünkbe. Cseszneket és Bakonyszentlászlót egyértelműen a vár uralja, ez már vadabb táj, de álmából azért ritkán ébred fel. Az erősség a török időkben gyakran cserélt gazdát. Az utóbbi két évtizedben egy modern várkapitánynak köszönhetően újra élet költözött az ódon falak közé. Csesznek kis falu, ezer lakosa sincs. Otthonos portái, környékének természeti szépségei, a kicsiny zsidótemető, a látványos Kőmosó-szurdok emlékezetesek maradnak, ha eltöltünk itt egy hétvégét.

 

Csesznek falu látképe


A kiterjedt és összetett középhegységnek a völgyek őrzik legmélyebben a titkait. A szokatlanul mély szurdokokban zabolátlan kis patakok, gazdag növény- es állatvilág rejtőzködik - és sziklák mindenfelé, sokféle alakzatban, amelyek alaposan megdobogtatják a sziklamászók szívét.

A Csesznek határában levő Kőmosó-szurdokban építették ki nemrég az ország első vasalt útjait, amelyek azonnal rendkívül népszerűek lettek. A via ferratázás az alpinizmus könnyedebb, népszerű műfaja, de a keményebb sziklamászásnak is komoly hagyománya van itt, a vár alatti sziklafal közel 20 méter magas meredélyein. Az 1960-as években, történelmünk vad zivatarai után, a semmiből lassan ismét újjáéledt a hazai hegymászás - pontosan itt, ezeken a kicsiny, de szép sziklafalakon. A pannonhalmi tornatanár, Tálos Zoltán bencés diákjai kalapálták be az első biztosító sziklaszögeket a repedésekbe. Tálos Zoltán emlékét most egy márványtábla őrzi az egyik régi mászóút alján. Elhivatottságát és munkásságának jelentőségét mutatja, hogy tanítványaival együttműködve a hatvanas években a mászóhelyről részletes kalauzt adott ki. Az egyik akkori diák, Péterváry Gábor a nyolcvanas években a Magyar Hegymászó Klub elnöke lett.

Mindenki találhat a tudásának megfelelő mászóutatA Cseszneki Sziklamászó Meredélyen ma több mint 40 sziklamászó út található, a könnyű 3-as fokozattól az extrém 9-es nehézségig. Mászószemmel nézve nagyon értékes, ennek ellenére nem nagy, csak itt-ott közelíti meg a 20 méteres magasságot, és körülbelül 60 méter széles, de formakincse gazdag es nagyon érdekes kalandokat ígér. A régi mászóutakon még megtalálhatók az eredeti szögek. Persze a mai modern stílusnak megfelelően az új utak többsége nagyon biztonságos, ezeket fúrt nittekkel biztosították. Ezen a falon - a közelben lévő többi mészkősziklához hasonlóan - kifejezetten technikásan kell mászni. A siker a lépéstechnikán és az ujjerőn múlik. Jó néhány nehezebb utat találunk itt, a 7-es és a 9-es fokozat között. A teljesen kezdők számára is van megfelelő terep, a hely összességében mégis inkább haladóknak és profiknak való.

 A közeli Kőárok szurdokvölgye a falu határától alig egy kilométerre még vadabb sziklafalakat rejteget. Hatalmas bükkfák árnyékában tekintélyes falak emelkednek, több mint száz méter hosszan. Áthajló és elutasító sziklák ezek, nagyrészt nehéz vagy egyenesen extrém mászástechnikát követelve. Itt közel ötven utat találunk, amelyek nagy részét Kovács Tamással kettesben álmodtunk meg és építettük ki 2007 és 2009 között. Csesznek közelében további két komoly cél hívogat, a Cuha és az Ördögárok szurdokvölgye, rengeteg értékes és szép sziklával. Nem kétséges, hogy az itt található négy mászóhely nagyon jelentős sziklamászó tereppé teszi a Bakony nyugati lábát.

 A cikk megjelent a Turista Magazin 2015 júliusi számában.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Vasalt utakon a magasban

Kedvcsináló leendő sziklamászóknak

Nagy kihívások kis sziklákon

Így mássz sziklát biztonságosan

Kalandokkal körülbástyázott vár - Csesznek

 

Cikkajánló