Som-hegyi turistaház – Követendő példa

Közel hét éve lesz annak, hogy a Budapesthez közeli Som-hegy turistacsalogatója újjászületett. Ünnepélyes átadóján magazinunk stábja is jelen volt, minket pedig furdalt a kíváncsiság, miként alakult a sorsa a Pilisi Parkerdő Zrt. égisze alatt működő objektumnak.

2020. március 13.

Közel hét éve lesz annak, hogy a Budapesthez közeli Som-hegy turistacsalogatója újjászületett. Ünnepélyes átadóján magazinunk stábja is jelen volt, minket pedig furdalt a kíváncsiság, miként alakult a sorsa a Pilisi Parkerdő Zrt. égisze alatt működő objektumnak.

A Pilis kapujában

Budapestről autóval kevesebb mint egy órát vesz igénybe, hogy a Dunazug-hegyvidék részét képező Pilisi-medencék, egészen pontosan a Pilisszentkereszti-medence területén mintegy 350 m-es tengerszint feletti magasságban fekvő Som-hegyi turistaházhoz utazzunk. A közigazgatásilag a Pest megyei Pilisszántó községéhez tartozó szálláshelyet a Pilisi-hegyek csodás látványt nyújtó sasbércei keretezik, fekvése ennek megfelelően több mint festői, az anyatelepülés házai pedig éppen akkora távolságra fekszenek, hogy a civilizáció ne rondítson bele az erdei idillbe. Az Országos Kéktúra pilisszentkereszti bélyegzőhelye körülbelül 1 km-re van innen, így a szálláshely a Kéken vándorlók számára is remek lehetőséget nyújthat a lazulásra. Többször elhangzott eddig, hogy turistaház a som-hegyi, pedig valójában kulcsosház, hiszen állandó személyzete nincsen, és el kell kérni a kulcsát a gondnoktól, akitől egyébként az úthasználati engedély is beszerezhető, amellyel legálisan vehetjük igénybe a házhoz vezető rövidke, de alapesetben sorompóval lezárt erdészeti utat.

Tömegközlekedéssel szintén szuperül megközelíthető a létesítmény, hiszen a pilisszentkereszti Forrás utca buszmegállójából csupán 1 km-t kell gyalogszerrel megtenni.

Az évszázados múltú ház hosszú évtizedeken át erdészeti szolgálati lakásként üzemelt, majd 1983-ban a turisták előtt is megnyitotta kapuit. Harminc évre rá globális felújításon, átépítésen és modernizáción esett át a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. és a Pilisi Parkerdő Zrt. jóvoltából. Az eredmény magáért beszél.

Közös használatú otthon

Április elejére időzített látogatásunk alkalmával nagy szerencsében volt részünk, ugyanis egyedüli vendégekként lakhattuk be a Som-hegy kulcsosházát egy éjszaka erejéig. Az L alaprajzú, kétemeletes, cseréptetős, tájba illeszkedő, a terméskő és a fa összhangjának köszönhetően természetközeli eleganciát sugalló szállásépület küszöbét átlépve olyan érzés kerített minket hatalmába, mint az évekkel korábbi átadón. És itt most nem a jeles alkalomra hivatalos vendégek áradata által keltett, intimitásmentes tömegélményre és sürgés-forgásra kell gondolni, hanem arra a példaértékű harmóniára, amelyet a remekül eltalált térszervezés és a pazar belsőépítészeti koncepció egysége hoz létre.

Otthonfeeling távol az otthonunktól. Viszonylag ritka az ilyen a magyarországi turistaszállások világában, úgyhogy mindig állatira megörülünk, ha ilyesfajta enteriőrben időzhetünk.

A bejárati ajtó közvetlenül egy asztalokkal, padokkal és egy méretes kanapéval felszerelt, három irányból ablakokkal ellátott, azonnali letelepedésre csábító helyiségbe vezet. Közösségi tér ez, egyfajta étkező-társalgó, bár szívem szerint nappalinak nevezném. A ház többi teréhez hasonlóan itt is modern radiátorok gondoskodnak a kellemes hőmérsékletről, van azonban egy dizájnos vaskályha is, amelyet a masszívabb mínuszok idején célszerű bedurrantani. A nappaliból lehet átjutni arra a folyosóra, ahonnan a földszinti vizesblokkok (szám szerint kettő, zuhanyzóval, mosdóval és angolvécékkel a férfiaknak és a nőknek), a kifejezetten tágas és világos, hatfős lakó-háló szoba, valamint az emeletre vezető lépcsőfeljárat közelíthető meg.

Az emeleten két kisebb, egy négyfős és egy háromfős szoba található a 17 fő kapacitású matracszállás társaságában. Utóbbit úgy kell elképzelni, hogy a fotelekkel, asztalkákkal és szőnyegekkel barátságossá tett tetőtér központi részén – némi bútortologatást és helyoptimalizáló logisztikázást követően – szépen elfér 17 kényelmes matrac, és már kész is van a kissé puritán, ugyanakkor nagyon vagány éjszakázóplacc.

A lakó-háló helyiségek mindegyikében minőségi fabútorok, kényelmes ágyak, puha és színes szőnyegek, klassz világítóegységek szolgálják a vendégek kényelmét. Rend és tisztaság van mindenhol, semmi sincs letörve, elhajolva, kiesve vagy leverve, amiért jókora piros pont jár a szálláshely üzemeltetőinek.

Személy szerint nem kedvelem azokat a nagy csinnadrattával átadott, súlyos tízmilliókba kerülő beruházásokat, amelyek a médiavisszhang elcsendesülésével azonnal „alvó üzemmódba” kerülnek, majd a totális gazdátlanság érzetét keltve látványosan és szélsebesen leromlanak. Na, a Som-hegyi turistaház nagyon nem ilyen, és jó ezt látni. A földszinti enumeráció alkalmával szándékosan hagytam ki a konyhát, ugyanis e helyiség megérdemli, hogy vele zárjuk a házbelsőben tett virtuális sétánkat. Minden olyan megtalálható itt, amire egy nagyobb társaságnak szüksége lehet gasztronómiai fronton, és most nemcsak a gépészeti részre (nagy hűtőszekrény, elektromos sütő, kerámia főzőlap, vízforraló, kávékészítő), hanem az edények, tányérok, poharak, evőeszközök, hasznos kiegészítők garmadájára is gondolok, amelyek logikusan és áttekinthetően csoportosítva sorakoznak a négybetűs lakberendezési óriás strapabíró konyhaszekrényeiben. Természetesen bogrács és húszliteres fazék is van, még mielőtt valaki megrettenne.

Kitekintő

A Som-hegyi turistaház nagyon szerencsés, hogy ott állhat, ahol áll: szép természeti környezetben, csodás hegyek és erdők ölelésében, a civilizációtól nem messze, de ahhoz nem is zavaróan közel. Belső tereinek elrendezése és remek felszereltsége lehetővé teszi, hogy nagyobb családok vagy baráti társaságok úgy töltsenek el akár több napot is a falai között, hogy közben szó szerint otthon érzik magukat. Kéktúrázóknak és romantikázásra vágyó pároknak is erősen ajánlott a szálláshely, továbbá azoknak is, akik a szabad ég alatt vagy sátorban kívánnak éjszakázni. A ház közelében fák vigyázta tűzrakó hely és kültéri vizesblokk található, amely a tavaszi–őszi időszakban a bentiekhez hasonló komfortot nyújt.

És persze nem feledkezhetünk meg a kis túlzással kőhajításnyi távolságra fellelhető látványosságokról sem, mint például a Pilis legmagasabb csúcsán emelkedő Boldog Özséb-kilátó, a páratlan Dunakanyar-panorámával büszkélkedő Prédikálószéki-kilátó, a Vadálló-kövek népszerű túracélpontja, avagy a vadregényes Dera-szurdok. Ha már itt vagyunk, célszerű felfedezni a környéket, hogy aztán újból és újból visszatérhessünk. Érdemes.


Információ és foglalás

www.parkerdo.hu

www.erdeiszallas.hu

somhegy@pprt.hu

+36-20/984-6196 (Pollákné Pörneczi Zsuzsanna)

Árak és kedvezmények

Ágyon: 3500 Ft/fő/éj*

Matracon: 2500 Ft/fő/éj*

Teljes ház: 70 000 Ft/éj (létszámtól függetlenül, max. 30 főre)

Sátorhely: 1500 Ft/fő/éj (a külső vizesblokk használható)

Idegenforgalmi adó: 300 Ft/fő/éj

Gyermekeknek 3 éves korig ingyenes.

OEE-kedvezmény: 10%

TEKA-kedvezmény: 20%

* A téli időszakban (10. 01. – 04. 30.) csak az ágyas szobák foglalhatók.

Szolgáltatások
  • Ágyak (13)
  • Matracok (17)
  • Ágynemű + törülköző
  • Parkoló
  • Zuhanyzó
  • Mosdó
  • Tűzrakó hely

A cikk a Turista Magazin 2019. májusi számában jelent meg. Korábbi számainkat ide kattintva tudod megrendelni, előfizetni pedig itt tudsz ránk.

Cikkajánló