Spanyolországi fülemülesitkét fogtak be a Kis-Balatonon

A kismadár 1472 km-t tett meg a spanyolországi Ebro folyó torkolatától, ami a madárgyűrűzők szerint a legtávolabbi megkerülése.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
Wikipédia
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
2023. október 12.

A kismadár 1472 km-t tett meg a spanyolországi Ebro folyó torkolatától, ami a madárgyűrűzők szerint a legtávolabbi megkerülése.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeptemberben és októberben rendszeresen végez madárgyűrűzéseket, hogy megfigyeljék a fülemülesitke állományváltozását. Az apró madár aratatlan nádasokban él, és a száma egyre fogyatkozik élőhelyeinek feldarabolódása, feltöltődése miatt. A védett madár a nádiposzáták családjába tartozik. Nevét a fülemüléhez hasonló énekéről kapta. A Kis-Balatonon nem él nagy számban, inkább a Fertő-tavon és az izsáki Kolon-tavon lehet vele találkozni.

A madár évente kétszer költ, 4-5 tojást rak, amelyeken a tojó kotlik. Rövidtávú vonuló, Afrika északnyugati részén tölti a telet. Itthon márciustól októberig találkozhatunk vele. Étlapján szúnyogok, vízilegyek és más vízirovarok szerepelnek.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai 2017 óta több mint 3000 példányt jelöltek belőle, és sok külföldi gyűrűs madarat fogtak be a területen. Megkerülési rátája elég magas.

A katalán jelölőgyűrűt viselő madarat szeptember 27-án fogták be, és kiderült, hogy tavaly, novemberben jelölték az Ebro folyó torkolatának nádasaiban, Deltebre település közelében.

Cikkajánló