Struccokat engednek szabadon a Hortobágyon

Kutatók szerint néhány ezer éve még éltek a Kárpát-medencében ezek az óriási futómadarak, így gyakorlatilag visszatelepítésről van szó.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Gulyás Attila (Kiemelt kép)
2022. április 1.

Kutatók szerint néhány ezer éve még éltek a Kárpát-medencében ezek az óriási futómadarak, így gyakorlatilag visszatelepítésről van szó.

Több éves előkészületi munka után, április elsején 51 darab struccot (egy hímet és 50 tojót) engedtek szabadon a Hortobágyi Nemzeti Park területén. Az ünnepélyes eseményen dr. Tollas Éva, a Struccokat a Kárpát-medencébe Alapítvány elnöke elmondta, hogy mintegy tíz évnyi fajnemesítési program áll mögöttük, amelynek keretei között megpróbálták rekonstruálni a közönséges strucc (Struthio camelus) a szomáliai strucc (Struthio molybdophanes) valamint a túzok keresztezésével a több ezer éve kihalt kárpáti struccot.

Szívós, erős madarak voltak ezek, amelyek sorsát a különféle törzsek vándorlása pecsételte meg a Kárpát-medencében, így nagyon bízunk benne, hogy a most visszaengedett 51 egyeddel sikerül egy kicsit visszaállítanunk azokat az időket, amikor még ezek a jószágok uralták a magyar pusztákat.

- árulta el dr. Tollas, hozzátéve, hogy a kárpáti struccoknak sem a kihalásuk előtt, sem most nem kell tartaniuk természetes ellenségektől, ugyanis az aranysakál, vagy a róka nem jelent veszélyt a fészkét és fiókáit elszántan védő óriásmadarakra.

Arra a kérdésre, hogy az egy szem hím madár, mennyire lesz sikeres az állomány gyarapítása ügyében a Hortobágyon, dr. Tollas megnyugtató választ adott, mert nagy reményeket fűz, az amúgy Álmos névre keresztelt madár teljesítményéhez. A most szabadon engedett struccokat bárki megnézheti vezetett túrák keretei között, kivéve a májustól június közepéig tartó költési időszakban. További részletek itt érhetőek el: karpatistruccotmindendudvarba.hu.

Cikkajánló