Szabadulj ki a természetbe! - hétvégi programajánló

A meteorológia szerint javul az idő hétvégére, gyors és jelentős felmelegedés jön. Bakancsot fel, túrázó üzemmódot be, és irány a természet! Mutatjuk, hova, miért érdemes felkerekedni, ha egy kis szabadtéri programmal szeretnéd feldobni február első hétvégéjét. 

Szerző:
TM
2017. február 1.

A meteorológia szerint javul az idő hétvégére, gyors és jelentős felmelegedés jön. Bakancsot fel, túrázó üzemmódot be, és irány a természet! Mutatjuk, hova, miért érdemes felkerekedni, ha egy kis szabadtéri programmal szeretnéd feldobni február első hétvégéjét. 

1. Téli Tihany

 

 

Az idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Téli Tihany teljesítménytúrát, amelynek 20, 15, 10 kilométeres távjain a Tihanyi-félsziget természeti látnivalóival ismerkedhetnek meg a résztvevők. Mindhárom táv rajtjának, illetve céljának helyszíne Tihany. A leghosszabb, 20 kilométeres túra útvonala érinti az Akasztó-dombot, a gejzírmezőt, az újlaki templomromot, a Csúcs-hegyet, az Apáti-hegyet, az apáti templomromot, a Külső-tavat, a Kis-erdő-tetőt és az apátságot.

 

Mikor?
2017. február 4. 8.00

 

Hol?
Tihany

Még több információ itt.

 

2. Víznyelős túra a Tési-fennsíkon

 

 

Egyedülálló lehetőség nyílik a túrán, hogy a bakonyi víznyelőket működés közben megfigyeljük. A szervezők reményei szerint a hétvégére ígért enyhülésnek köszönhetően a hirtelen hóolvadás most kitűnő alkalmat teremt arra, hogy közvetlenül láthassuk, miként zúdul hatalmas mennyiségű víz az aknabarlangok torkába. A túra érinti a Csipkés-zsombolyt és a Tábla-völgyi-barlangot, felvisz a Péti-sziklák dolomitgerincére is, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Keleti-Bakonyra. A program a Kikeri-tó kváderkövekből álló gátjánál zárul. Táv: 7 km. Bakancs vagy sár- és vízálló lábbeli erősen ajánlott.

 

Mikor?
2017. február 4. 9.30

 

Hol?
Várpalota, a buszpályaudvar alatti Penny áruház parkolójában

Még több információ és jelentkezés janosfuto@gmail.com ímélcímen Futó János geológus túravezetőnél.

 

3. Túrafüggő Érem(l)eső

 

 

Február harmadikán este és negyedikén, délelőtti indulással, Leányfalu kiinduló- és végponttal rendezik meg a Túrafüggő Éremszerző Mozgalom teljesítménytúráját. Túrának olyan helyszínt választottak a szervezők, amely kevésbé járt és nem annyira felkapott a teljesítménytúrázók körében. Válaszható távok: 45, 30, 15 km. A leghosszabb túra útvonala érinti a Ferencz-forrást, a Szekrény-követ, a Spartacus-ösvényt, a Jenő-kunyhót, a visegrádi Fellegvárat, a Nagy-Villámot és a Vörös-követ. Hossza 47 km. Szint: 1763 méter. Szintidő: 12 óra. A hosszabb távokat edzettebb túrázóknak ajánljuk, a téli időjárási körülmények még rátesznek egy lapáttal a nehézségre.

 

Mikor?
2017. február 3. 18.00 óra, február 4.

 

Hol?
Leányfalu, faluház

Még több információ itt.
 

4. Kitaibel Pál Emléktúra a Budai-hegységben

 

 

A híres magyar botanikus és kémikus születésének 260. évfordulója alkalmából megrendezett teljesítménytúra a Budai-hegység legszebb részein vezet keresztül. Négy táv (35, 25, 18, 10 km) közül választhatnak az indulók. A leghosszabb táv többek között érinti az Anna-kápolnát, a Virág-völgyet, a Petneházy-rétet, a Zsíros-hegyet, a Remete-szurdokot, Hűvösvölgyet és a Tündér-sziklát is. Mindegyik túra Zugligetből indul, és oda is érkezik vissza.

 

Mikor?
2017. február 4. 8.00 - 10.00

 

Hol?
Budapest, Zugligeti Általános Iskola

Még több információ itt.

 

5. Szentbékkálla kincsei geotúra

 

 

A túra Szentbékkálla és környékének földtani, építészeti és kulturális érdekességeit fűzi fel. Az útvonal érinti a velétei palotaromot, a Szentbékkálla központjában lévő szép kilátópontot, melyről a Káli-medencére tekinthetünk le, a kőtenger látványosságait (Ingó-kő, madáritatók) és a töttöskáli templomromot. Táv: 8 km. Időtartam: kb. 5 óra.

 

Mikor?
2015. február 5. 10.00

 

Hol?
Szentbékkálla, Öreghegy fogadó
Még több információ itt.

 

6. Farkas-erdő kívül-belül

 

 

A teljesítménytúra különlegessége, hogy fővárosi környezetben zajlik, és más túrák által nem érintett Farkas-erdőbe, Újpestre és Káposztásmegyerre hívja a vállalkozó szellemű túrázókat. Az útvonal a Szilas-patakot, a Mogyoródi-patakot és a névadó Farkas-erdőt járja be. A rajt-cél helyszíne Újpesten, az atlétikai stadion mellett lesz. 14 km-es és 9 km-es táv teljesíthető.

 

Mikor?
2017. február 5. 7-00 - 14.00

 

Hol?
Budapest, Újpest, UTE Atlétikai stadion
Még több információ itt.


 


 

Cikkajánló