Szárba szökkent a kilátó a Velencei-tó mellett

Javában épül a Bence-hegyen az a közel 20 méter magas, különleges formájú kilátó, amit várhatóan a jövő év elején adnak át. Megnéztük, hogy áll az építkezés, és ennek kapcsán megkerestük az egyik tervezőt.

Szerző:
Dabis Balázs Silvius
Fotó:
ÉS VIDEÓ: Dabis Balázs Silvius
2016. október 20.

Javában épül a Bence-hegyen az a közel 20 méter magas, különleges formájú kilátó, amit várhatóan a jövő év elején adnak át. Megnéztük, hogy áll az építkezés, és ennek kapcsán megkerestük az egyik tervezőt.

A szakmai zsűri által 156 pályázóból kiválasztott három legjobb terv közül a helyi lakosok dönthettek arról, hogy végül melyik valósulhasson meg. A környékbeliek Kruppa Gábor és Merkel Tamás nem hétköznapi tervére voksoltak legtöbben. Megnéztük, hogyan áll a kilátó építése jelenleg, és ha már ott voltunk megkerestük az egyik tervezőt is. Végül Kruppa Gábort értük utol néhány kérdés erejéig.

 


Lassan elérik a teljes magasságot


Minek tudják be ezt a közönségsikert?
K.G.:
Azt gondoljuk, hogy a kilátó különleges formája volt leginkább hatással azokra, akik a helyi szavazáson véleményüknek hangot adtak. Velence régóta várta, hogy a lebontott korábbi kilátó helyére egy olyan jellegzetes építmény kerüljön, ami a város egyik turisztikai látványossága is lehet. A szavazásnál nyilván számított az is, hogy ez a torony nagyon időtálló anyagból készül, és ezért nem kell attól félni, hogy az avulás miatt lezárják, mint az olajfúrótoronyból átalakított és elrozsdásodott acélszerkezetű elődjét.

 

MESSZELÁTÓ - AZ ÉPÜLŐ BENCE-HEGYI KILÁTÓ (VELENCE) from Turista Magazin on Vimeo.



Ez a kilátó valóban különleges lesz, mi inspirálta önöket az ötletelésnél?
K.G.:

A pályázati anyagban ezt írtuk: „A Bence-hegy tetején természeti formákat idéző, a gyönyörű táj elemi erőit is megjelenítő, szélfútta fára, hajlott levélkehelyre, virágsziromra, fosszíliákra emlékeztető kilátó épül.”

Egy olyan természeti alakzatokat utánzó formát akartunk itt létrehozni, ami sok mindent felidéz, de valójában semmire sem hasonlít, nem egyértelműen beazonosítható, kissé rejtelmes, titokzatos tárgy a hegytetőn. Már messziről felkelti az autópályán utazók, a tavon hajózók érdeklődését, de közelről, a felfelé tekeredő szerpentinen, a kacskaringós Panoráma úton haladva is minden oldalról más-más képet ad, így nem válik hamar unalmassá, megszokottá a látványa. A leglátványosabb része a tó felé kinyúló kilátóterasz, amit mintha odahajlítana, csavarna az északnyugati irányból fújó szél.

 

 


Nadapról így fest az építkezés


Biztosan nem egyszerű egy ilyen bonyolult forma megvalósítása. Most, hogy zajlik a kivitelezés, szükség volt áttervezésre, különleges megoldásokra?
K.G.:
Különleges volt már a tervezés is. A formát egy agyagmodellen alakítottuk ki, majd ezt egy ipari formatervezésben használatos szkennerrel digitalizáltuk, és ebből az adatállományból készültek az építész rajzok. A kivitelezéshez a főként ipari műtárgyak építéséhez használatos lőtt betonos technológiát választottuk, és az építésben részt vevő, ebben járatos szakemberekkel finomítottuk, alakítottuk.

 


A kilátó tövéből pedig eképp a közeli Nadap


A közel 20 méter magas kilátószinthez 118 lépcsőfok fog felvezetni. Útközben lesz néhány pihenő, a torony belsejében futó csigalépcsőn és egy ponton ki is lehet majd kukkantani a tó felé, mielőtt a teljes panoráma feltárul.

 


Már a lenti parkolóból is pazar a panoráma

 

Cikkajánló