Most rajzik az egyik legkülönlegesebb lepkefajunk

A nagy szikibagoly kifejlett példányai ez idő tájt repülnek ki, és érdemes vigyázni rájuk, mert fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 ezer forint.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Gavrilo71 / Wikipedia (Kiemelt kép)
Forrás:
kmnp.hu
2022. október 6.

A nagy szikibagoly kifejlett példányai ez idő tájt repülnek ki, és érdemes vigyázni rájuk, mert fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 ezer forint.

A Magyarországon kiemelt jelentőségű lepkefaj Európa szerte előfordul, ám populációjának súlypontja hazánkban található, a faj egyedül itt nincsen végveszélyben.

Speciális lepkefaj, amely csupán egyetlen tápnövényhez, a sziki kocsordhoz kötődik.

Magyarországon elsősorban sziki tölgyesek tisztásain és szegélyén, valamint a nagyobb alföldi folyók egykori árterének különböző mértékben kiszáradt és elszikesedett gyepeiben található meg. Ez a különleges lepkefaj a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén is előfordul, ahol a napokban figyelték meg a kirajzásukat – olvasható a nemzeti park oldalán.

A Dévaványa környéki szikes pusztákon nagyobb kiterjedésű kocsordos állományok vannak, így ezen a területen nagyobb eséllyel tudjuk megfigyelni az egyébként ritkán szem elé kerülő nagy szikibagolylepkét. Ennek oka, hogy rendszerint a sötétedést követően kezdenek repülni és hajnalig aktívak.

A kifejlett lepkék közepes termetűek, kb. 4 centiméteresek, szárnyfesztávolságuk eléri az 5,5 centimétert. Szép vöröses-narancsos barnás színezetűek, szárnyaikat fehér foltok díszítik.

Jelenlétét a sziki kocsordok töve is elárulja, ahol apró, fehér halmokat, forgácsszerű, grízre hasonlító növényrészecskéket találunk. A szikibagolylepkék hernyója ugyanis a növény gyökerét rágja, és a forgácsszerű gyökérrészeket a felszínre kotorja. A nagy szikibagoly imágói átlagos időjárási körülmények között szeptemberben kelnek ki, október végéig repülnek, rajzáscsúcsuk pedig október első hetében van. Nagy szárazság esetén a kikelés jóval korábbra tolódhat.

Magyarországon a nagy szikibagoly fokozottan védett faj, egyedeinek pénzben kifejezett értéke 250 000 Ft.

Cikkajánló