Őszi kikericsmezők lepték el a Kis-Sárrétet

Főként dombvidéki és hegyi rétjeinket tarkítja az őszi kikerics, azonban foltokban az Alföldön is megtalálható ez a tisztásokat és mezőket lilára színező csodás virág.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Biró István / Körös-Maros Nemzeti Park
Forrás:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága
2022. október 5.

Főként dombvidéki és hegyi rétjeinket tarkítja az őszi kikerics, azonban foltokban az Alföldön is megtalálható ez a tisztásokat és mezőket lilára színező csodás virág.

Már sok helyen virágzik az őszi kikerics (Colchicum autumnale), az elmúlt napokban pedig a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Kis-Sárrét tájain is látványos kikericsmezőkre bukkanhatunk – olvasható a nemzeti park oldalán. Ezzel az üde látványt keltő virággal az Alföldön inkább csak a hegylábi peremterületeken találkozhatunk, de Békés megyén belül a Kis- Sárrét térségben is fordulnak elő nagyobb foltokban.

Az őszi kikerics a Kis-Sárréten belül elsősorban a geszti Baglyasi-legelőn, Körösnagyharsány rétjein és az Ugrai-rét mocsárrétjein fordul elő nagyobb, akár több tízezres tőszámban.

Ennek a bűbájos virágnak az érdekessége még, hogy a vetővirághoz hasonlóan ilyenkor ősszel csak a virágai hajtanak ki, levelei és köztük megbúvó toktermései a nyár második felében elszáradnak, azok majd csak tavasszal hajtanak ki újra.

Szép, de az állatok is kerülik!
Nem véletlenül hívják népiesen kutyadöglesztőfűnek, ugyanis kolhicin nevű vegyület található benne, ami hazánk egyik legmérgezőbb növényévé teszi az őszi kikericset. A legelő állatok ezt pontosan tudják, ezért nagy ívben elkerülik, aminek köszönhetően a legelőkön szépen fel tud szaporodni.

Mindennek ellenére dekoratív növény, virágzáskor pompás látványt nyújt, és jelenléte hozzátartozik az őszi mezők, legelők szeptember-októberi képéhez. A kibújó virágok magassága kb. 8-15 cm között van, szálanként és nagy foltokban egyaránt előfordul. Nagyobb állományokban gyakran megjelennek fehér virágú példányok is. A növény nem áll természetvédelmi oltalom alatt, de mivel az Alföldön ritkán fordul elő, ezért a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság folyamatosan figyelemmel kíséri állományainak alakulását.

Cikkajánló