Szégyenfoltból büszkeség

Az 1850 körül épült, sokáig lepusztultan, romokban heverő Szent András Kastélyra rá sem lehet ismerni a felújítást követően. Parkerdejében vendégházakkal, biogazdasággal és pezsgőpincészettel is kibővített kúria Bölcske legújabb ékköveként várja látogatóit.

Szerző:
szentandraskastely.hu
Fotó:
Fény Labor
2015. május 21.

Az 1850 körül épült, sokáig lepusztultan, romokban heverő Szent András Kastélyra rá sem lehet ismerni a felújítást követően. Parkerdejében vendégházakkal, biogazdasággal és pezsgőpincészettel is kibővített kúria Bölcske legújabb ékköveként várja látogatóit.

2015. május 20-án ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit a megmenekült Szent András Kastély. A nyitórendezvényen több mint 100 meghívott vendég vett részt, ahol Belasics Edit mellett felszólalt dr. Puskás Imre örökségvédelmi helyettes-államtitkár is, aki örömmel üdvözölte a projektet.
 
Hol is van Bölcske?
Tolna megye északkeleti részén, Budapesttől mindössze 50 percnyi autóútra található Bölcske-Szentandráspusztán a korábban Szakáts-kastélyként ismert Szent András Kastély. A 19. század közepén épült, klasszicista stílusú kúria néhány évvel ezelőtt került magánkézbe. Belasics Edit, az új tulajdonos a restaurálás során arra törekedett, hogy a kastély eredeti formáját megtartva kelhessen új életre.

A düledező romból többéves felújítás után letisztult megjelenésű, tekintélyt parancsoló kúriaként újjászülető épület több funkciót lát el a jövőben.

Vendégházaiban összesen akár 48 főt is el tudnak szállásolni a festői környezetben, ahol a kastélyt övező parkerdő és fürdésre is alkalmas vizű tavai várják a kikapcsolódásra vágyókat. Az önellátás elve mentén működtetett hely egy biogazdasággal is rendelkezik.

 

A kastély szobáit antik bútorokkal és hozzájuk illő modern elemekkel szerelték fel, a falakon pedig 20. századi festők művei pihennek. Az országos műemlékvédelem alatt álló Szent András Kastélyhoz egy kápolna is tartozik, így esküvői helyszínként is tökéletes lehet a kúria.

 

 

A korhű hangulatot megidéző miliőben kiválóan megfér a modernitás is: három, műszakilag teljesen felszerelt tréningterem kínál lehetőséget kollektív oktatásra, rendezvényterme pedig konferenciák, csoportos és családi programok ideális helyszíne. Az épülethez tartozik még egy pezsgőmanufaktúra is: Szentesi Józseffel, a „borászok borászával” különleges nedűket lehet kóstolni, illetve egyedi címkével ellátott, saját pezsgőfélét is készíthetnek a vendégek. 

 

Bővebb információ:

Belasics Edit
Szent András Kastély és Pezsgőpincészet vezetője és tulajdonosa
Email: info@szentandraskastely.hu
Tel.: 30/936-3390
www.szentandraskastely.hu

Cikkajánló