Szenzációs lelet Szurdokpüspökinél

Szurdokpüspöki határában a dermesztő jégkorszakban elpusztult mammut maradványaira leltek a 21-es számú főút építési munkálatainak előkészítése során.

Szerző:
forrás: MTI
Fotó:
MTI Fotó- Komka Péter
2014. augusztus 26.

Szurdokpüspöki határában a dermesztő jégkorszakban elpusztult mammut maradványaira leltek a 21-es számú főút építési munkálatainak előkészítése során.

Az ásatást Szilágyi Márton, az ELTE Régészettudományi Intézetének munkatársa vezeti 

 

Szilágyi Márton elmondta: a gyapjas mamutok maradványai a humuszréteg eltávolítása közben kerültek elő. A leletek elhelyezkedése, valamint az, hogy a négy lapocka és az összefüggő gerincalap együtt maradt, arra utal: nem természetesen úton kerültek ide.


"Ezek ember által válogatott testrészek, a neolit korszak vadászai helyezhették el itt őket, valószínűleg egy hús tárolására szolgáló gödörben, de végül nem fogyasztották el a zsákmányt. A gyapjas mamutok maradványai legalább 14 ezer évesek, vagy még régebbiek" - mutatott rá.


A szakember kifejtette, hogy a környék kiváló mamutélőhely lehetett, mert Szurdokpüspöki és a szomszédos Jobbágyi közigazgatási területéről is kerültek már elő leletek. A csontok kiemelése közben semmiféle kőeszközt nem találtak. A szénizotópos kormeghatározás, a vékony csiszolatok készítése és más laboratóriumi vizsgálatok további információkkal szolgálnak majd a környezeti körülményekről.


Szilágyi Márton szerint véletlen, hogy a gyapjas mamutok maradványai éppen egy rézkori, 5200-5300 éves telep területén kerültek elő. Utóbbi szintén szenzációs lelőhelynek számít: egy 250-300 méter átmérőjű, kör alakú sáncgyűrűt mutat a feltárás, két cölöpszerkezetű építménnyel együtt. Utóbbiak funkciója még nem tisztázott, de talán az erődítés kapui lehettek. Egy ilyen megépítése jelentős társadalmi szervezettség meglétét sejteti.

 

 

Virág Attila, a Magyar Természettudományi Múzeum segédmuzeológusa tisztítja a csontokat


A feltárást vezető régész hozzátette: különlegesség, hogy a telep legsűrűbben lakott részei a sáncgyűrűn kívül estek, tehát nem csak védelmi céllal épülhetett az erődítés. A feltárás során 10-12 áldozati gödröt is találtak, amelyekben egész szarvasmarhákat helyeztek el. Ez nagy áldozat lehetett, hiszen a közösség ezzel lemondott 200-300 kilónyi hús elfogyasztásáról. Négy olyan nagyméretű tárológödröt is találtak, amelyre emberi koponyát helyeztek.


Az 5-6 tonnás állatok nem számítottak ritkaságnak hazánk területén sem, hiszen eddig 500 lelőhelyről kerültek elő kisebb, nagyobb csontmaradványok.

A mamutok (Mammuthus) az elefántfélék családjának egy mára kihalt nemét alkotják az ormányosok rendjén belül. A nem első képviselői mintegy 4-5 millió évvel ezelőtt jelentek meg, az utolsók pedig kb. 3600 évvel ezelőtt haltak ki.

Cikkajánló