Szerda este óta nincs hír Suhajda Szilárdról

A hegymászó vasárnap indult el a Mount Everest csúcsára oxigénpalack nélkül. Legutóbb a csúcs közeléből küldött jelet a nyomkövetője.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
24.hu
Telex
Suhajda Szilárd Facebook
2023. május 25.

A hegymászó vasárnap indult el a Mount Everest csúcsára oxigénpalack nélkül. Legutóbb a csúcs közeléből küldött jelet a nyomkövetője.

Nepáli idő szerint 19.30-kor érkezett GPS-jel, azóta nem jött hír a magyar hegymászóról – írja a 24.hu. Suhajda a tervek szerint szerdán, magyar idő szerint dél környékén ért volna fel a 8848 méteres csúcsra. A Facebook-oldala alapján ekkor 8700 méteren járt, fizikailag és mentálisan jó állapotban. Ezután sokáig nem érkezett róla semmilyen hír.

A feleségével még beszélt telefonon, akinek azt mondta, nincs teljesen jól. Végül továbbment. A GPS-jelek innentől fogva ritkák voltak,

a legutolsó jelzés a Hillary-lépcsőről, 50 méterre a csúcstól érkezett, ami még akár több órás mászást is jelenthet.

Egy másik hegymászó szintén aznap szeretett volna feljutni a Mount Everest csúcsára, ám egy hóvihar miatt választania kellett, hogy oxigénpalackot használ vagy visszafordul, és ő az utóbbi mellett döntött.

A Hóhatár Facebook-csoportban leszögezték, hogy az eset nem egyedi: tavaly, amikor Szilárd a Lhoce-t mászta meg, két napig nem küldött jelet a nyomkövetője, miközben Suhajda meg volt róla győződve, hogy itthon folyamatosan tudják követni a mozgását.

Most két serpa már úton van a négyes táborba a hegymászó elé, és expedíciók is indultak csúcstámadásra azóta, akik felajánlották, hogy segítenek rajta. Egy csapat már lefelé tart a csúcsról. A két hegymászóból és hat serpából álló csoport csütörtökön délelőtt elérte a csúcsot. Ők tudták, hogy Suhajda Szilárd eltűnt, keresték is, de nem látták- írja az Explorersweb.com. Sajnos reggel óta az időjárás rosszra fordult az Everest magasabb táborai környékén a Telex cikke szerint.

Suhajda Szilárd az alaptáborba március 23-án érkezett, a csúcs alatti, 7900 méteren lévő 4-es tábort kedden érte el. Pihenés után kezdte meg a csúcstámadást.

A 40 éves hegymászó már három nyolcezres hegy – 2014-ben a Broad Peak (8051 m), 2019-ben a K2 (8611 m), 2022-ben pedig a Lhoce (8516 m) – megmászásán van túl a Himalájában, mindegyiket oxigénpalack nélkül teljesítette. Ő az első magyar, aki feljutott a Föld második legmagasabb csúcsára, a K2-re.

Frissítés:

Legindi Tímea, Suhajda Szilárd felesége az M1 híradónak azt mondta, hogy a négyes tábor fölött a serpák láttak egy emberi alakot egyedül, és ha ez valóban így van, akkor az nem lehet más, mint a férje. Egyelőre várják a hír megerősítését.

Cikkajánló