Szigetbecse famatuzsáleme

Több mint 100 éve őrködik a Csepel-sziget Királyrétjén egy nagy fekete nyárfa.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Deminger Ági
2022. március 12.

Több mint 100 éve őrködik a Csepel-sziget Királyrétjén egy nagy fekete nyárfa.

Szigetbecse nevezetességei között található egy idős nyárfa, amely ma már védettséget élvez. A majdnem 40 méter magas famatuzsálem korát 100 évnél is többre saccolják, de a Magyarországi faóriások és famatuzsálemek oldalán 200 évesre becsülik. A régen tájékozódási pontként használt hatalmas fa körmérete közelít a 7 méterhez.

Sajnos az állapota nem túl rózsás, egy hatalmas korhadt odú tátong a törzsén, amelyet a szigetbecseiek szeretnének felméretni, és ha kell, valamilyen módon gyógyítani, hogy ne romoljon tovább az állapota.

Nemcsak a helyieknek lenne ez fontos, hogy minél tovább élvezhessék a fa csodás látványát, hanem ideális pihenőhelye lehetne az erre kerékpározóknak és túrázóknak, ugyanis a fától pár méterre halad el a bicikliúttal ellátott gát, de a Magyar Zarándokút is.

Szigetbecse fekete nyárfája élni akar, de egy kis segítségre szorul, reméljük, hogy hamarosan méltó figyelmet kap, és akár „Az Év Fája” versenyen is részt vehet majd egyszer.

Ha szeretnétek meglátogatni, akkor Szigetbecse után délre tartva a gáton, a Somlyó-sziget után, ahol egy nagy jobb kanyart vesz a Ráckevei-Soroksári-Duna, és még a Laci Büfé előtt kell keresni. Egy villanyoszlopnál kell gyalogosan besétálni a szántókba benyúló fasor mentén, ennek a végén találjátok majd a fenséges öreg fekete nyárfát.

Márciusban van az erdők világnapja, ennek alkalmából a hónap folyamán mindennap bemutatunk nektek egy szép és érdekes fát Magyarország területéről. Holnap jön a következő! Az eddigieket itt találod.

Cikkajánló