Színpompás lepkék és pillangók kavalkádja – Videó

A Gönyűi-homokvidék kiemelt értékeit bemutató természetfilm utolsó, legfrissebb előzetesében ízelítőt kapunk a lepkék csodálatos világából.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság
2021. október 19.

A Gönyűi-homokvidék kiemelt értékeit bemutató természetfilm utolsó, legfrissebb előzetesében ízelítőt kapunk a lepkék csodálatos világából.

Vannak népek, melyek úgy tartják, hogy az istenek lepkéket küldtek a földre, hogy megtanítsák az embereket a tökéletes szépségre. És ha belegondolunk, aligha van csodálatosabb metafora, mint a pillangók átalakulása. Hernyóként kezdik, ronda földi lényként, aztán egy nap a hernyó gubót épít, bizonyos idő elteltével a gubó kinyílik, és kirepül a lepke vagy a pillangó, az egyik legszebb lény a bolygónkon.

Most a Gönyűi-homokvidéket bemutató kisfilmsorozat legfrissebb és egyben utolsó előzetesébe pillanthatunk bele, melyben egy csomó gyönyörű lepke és pillangó tűnik fel. Például a hazánkban fokozottan védett vörös csüngőlepke, vagy az Európa legnagyobb őshonos lepkefajának járó címmel büszkélkedő látványos, nagy éjjeli pávaszem. De egy igazi ritkaság is felbukkan, a védett farkasalmalepke, amely nevét tápnövényéről kapta, melyen hernyója él. És te milyen lepkéket ismersz még fel a videóban?

A különleges Gönyűi-homokvidék

A Győrtől keletre fekvő Gönyűi-homokvidék kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület, kiterjedése 2881,29 hektár. Ennek 280 hektárján folyik most többek között a GRASSLAND-HU LIFE integrált projekt, ennek a keretén belül pedig egy film is készül, amelynek operatőre Karácsony Sándor. A természetfilmből rövidebb részeket mi is közöltünk már az oldalon, itt nézheted meg őket. A homokvidék egyik érdekessége, hogy a katonai használatnak köszönhetően maradhatott fenn. Maga a projekt 2026 végéig tart, és más részei is vannak, többek között alapállapot-felmérés, egy tanösvény kialakítása, valamint konkrét természetvédelmi akciók.

Cikkajánló