Éjszakai lepkevadászat – ilyennek képzelted?

Virágos rét és egy darab lepkeháló? Ugyan! Felszerelés elő, a cél: a semmi mással össze nem téveszthető buckabagoly megtalálása.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság Facebook
2021. április 13.

Virágos rét és egy darab lepkeháló? Ugyan! Felszerelés elő, a cél: a semmi mással össze nem téveszthető buckabagoly megtalálása.

Csaknem 3400 éjjelilepke-faj fordul elő hazánkban. A Gönyűi-homokvidéken ténykedő szakemberek ezúttal a buckabaglyot szerették volna levadászni, a videóból kiderül, a művelethez milyen eszközök szükségesek:

A buckabagoly a meszes pusztákon jelenik meg. Felismerni onnan lehet, hogy az elülső szárnyán látható, élesen határolt, szabálytalan alakú, kanyargós szélű, világoszöld foltokat arany-barnás sávok választják el egymástól. Szeptember elejétől október elejéig lehet vele találkozni. Elülső szárnya 1,8-2,4 centiméter. Hernyója különböző pázsitfűféléken fejlődik. Védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

A Győrtől keletre fekvő Gönyűi-homokvidék kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület, kiterjedése 2881,29 hektár. Ennek 280 hektárján folyik most többek között a GRASSLAND-HU LIFE inregrált projekt, ennek a keretén belül pedig egy film is készül, amelynek operatőre Karácsony Sándor. A természetfilmből rövidebb részeket mi is közöltünk már az oldalon, itt nézheted meg őket.

A homokvidék egyik érdekessége, hogy a katonai használatnak köszönhetően maradhatott fenn. Maga a projekt 2026 végéig tart, és más részei is vannak, többek között alapállapot-felmérés, egy tanösvény kialakítása, valamint konkrét természetvédelmi akciók.

Cikkajánló