Partifecskék egy karnyújtásnyira – Videó

A Gönyűi-homokvidék kiemelt értékei a partifecskék és gyurgyalagok, előbbieket leshetjük meg a most megjelent kisfilmben.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság
2021. augusztus 30.

A Gönyűi-homokvidék kiemelt értékei a partifecskék és gyurgyalagok, előbbieket leshetjük meg a most megjelent kisfilmben.

A most futó GRASSLAND-HU projekt fontos feladata volt a partfal alkalmassá tétele a telepesen költő madarak számára, mivel a Győrhöz tartozó 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred gyakorlóterének területén található vizes élőhely homokos partfala régen is nekik adott otthont - tudjuk meg a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-oldaláról.

2020 telén folytak a munkálatok, tavasszal pedig megjelentek a gyurgyalagüregek. Idén szép számmal beköltöztek a partifecskék, és ők lettek a Gönyűi-homokvidékről szóló kisfilmsorozat aktuális főszereplői:

A partifecske a legkisebb hazai fecskefajunk. Homokfalba vájja a költőüregét, és sokszor vegyes kolóniákat alkot a gyurgyalagokkal. Egy partifecskecsapat akár több száz vagy több ezer példányból is állhat. A madár étlapján szúnyogok, legyek, kérészek szerepelnek.

A Győrtől keletre fekvő Gönyűi-homokvidék kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület, kiterjedése 2881,29 hektár. Ennek 280 hektárján folyik most többek között a GRASSLAND-HU LIFE integrált projekt, ennek a keretén belül pedig egy film is készül, amelynek operatőre Karácsony Sándor. A természetfilmből rövidebb részeket mi is közöltünk már az oldalon, itt nézheted meg őket.

A homokvidék egyik érdekessége, hogy a katonai használatnak köszönhetően maradhatott fenn. Maga a projekt 2026 végéig tart, és más részei is vannak, többek között alapállapot-felmérés, egy tanösvény kialakítása, valamint konkrét természetvédelmi akciók.

Cikkajánló