Szinte észrevehetetlen élőlényt csalogattak elő a napsugarak

Apró és tökéletes rejtőszínnel rendelkezik, így a fákon vagy a talajon alig lehet kiszúrni ezt a szerény tavaszhírnököt.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Boross Károly Emil / izeltlabuak.hu (kiemelt kép)
Forrás:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
www.macrolepidoptera.hu
2022. február 22.

Apró és tökéletes rejtőszínnel rendelkezik, így a fákon vagy a talajon alig lehet kiszúrni ezt a szerény tavaszhírnököt.

Az egyik legkorábban megjelenő nappali lepkénkről, a kis tavasziaraszolóról van szó, ami a nevéhez mérten ilyentájt, február második felében bújik elő telelőhelyéről és áprilisig látható. A Kiskunságban már találkoztak vele az idén, ami minden bizonnyal az eddigi enyhe időjárásnak köszönhető. Nyárfák körül most is feltűnnek a repkedő vagy a talajon szívogató példányok.

A mindössze 25-33 mm-es faj nem tartozik színpompás lepkéink közé, szárnya a barna és a szürke árnyalataiban játszik, rajta elmosódott rajzolat. A hátulsó szárnyon lévő rikító sárga minta csak repülés közben látszik jól, ha a talajon vagy a fák törzsén helyezkedik el a lepke, akkor szinte egybeolvad velük.

A faj sík- és dombvidéken egyaránt elterjedt, homoki nyárasokhoz kötődik, hernyója nyárfélék leveleivel táplálkozik – írja a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a weboldalán. A kis tavasziaraszoló a Nyírség déli részén gyakori. Védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

Cikkajánló